Gå til sidens hovedinnhold

Vintersporten har Styggen på ryggen

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg skjønner at sport og spesielt vintersport er dødsalvorlig, det å unne en annen nasjon medaljer er uaktuelt. Vi skal mestre på snø og tåle kulde som Fridtjof Nansen som krysset Grønland på treski, og Roald Amundsen som ble den første til å nå Sydpolen. Vi drømmer oss bort, når vi ser Lars Monsen med stivfrosset sikkel i skjegget, der han trosser snø og kulde.

Vinter, snø og det norske flagg betyr alt for oss nordmenn, forsvinner snøen - hvordan skal det gå med oss da? Vi kan ikke hovere over svenskene lenger, vi kan ikke hetse landslaget eller smøreteamet, dersom vi ikke vinner. Vi går mot heller stusslige tider for å feire oss selv, kanskje får vi nå tid til å reflektere over eget selvbilde?

Snart er vintersesongen i gang for fult, og ski-sirkuset med norske skistjerner blir som vanlig fulgt opp av en haug med folk og støtteapparat: Leger, kiropraktorer, psykologer, mentale trenere, smøreteam, personlig trenere, landslagstrener, sponsorer, ski leverandører, smøreleverandører, astmamedisineksperter - ja Gud vet sikkert om alle. Selvfølgelig har vi verdens største smørebuss, ja det skulle bare mangle.

Vi må snart ha en egen statsbudsjettspost på dette i framtiden, frivillige vaffelkakestekere og loddselgere greier ikke å finansiere alt dette lenger.

Medaljen har også en bakside, helsen kommer ikke alltid først i dette sirkuset. Kroppen tåler ikke all julingen, hverken fysisk eller psykisk.

Det er åpenbart at flere eliteutøvere ikke har det så bra som man skulle tro når de når landslagsnivået og får leve ut sin drøm som profesjonelle idrettsutøvere.

Når temaet om hvordan idrettsutøvere har det, så går forbund og medier rundt grøten. Skadde knær og albuer har man ikke noe problem med å prate om. Derimot er psykisk helse og spiseforstyrrelser nesten tabu. Idrettsutøvere er ikke roboter, helsen kommer alltid først.

Det har vært veldig fokus på spiseforstyrrelser i de idrettene vi kaller vektavhengige og utholdenhetskrevende idretter. Vi ser dem på TV-en, der de går som magre utsultete ungdommer, ikke alle ser ut som idealer og forbilder. Skihopping og skiløping skal være sunt, ikke ødeleggende, husk dette dere ledere og trenere som har våre ungdommer til låns!

Kommentarer til denne saken