Gå til sidens hovedinnhold

Vill vest i Tromsdalen

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Ville Vesten har gjenoppstått i bydelen Tromsdalen, der freden har gått opp i en sky av kruttrøyk. Striden om skytebanen er ute av kontroll. Vi er vitne til selvtekt, og en kommune som bare ser på, mens det leveres anmeldelser til politiet.

Det siste virker som et bomskudd. Dersom man mener stenging og dagens bruk av skytebanen er ulovlig, skal man ikke plage politiet med det. Da bør man gå til tingretten å få en hasteavgjørelse gjennom en midlertidig forføyning.

Konflikter om bruk av fast eiendom avgjøres i domstolene, og denne saken dreier seg ikke lengre om de gamle og vindskeive skurene inne i Tromsdalen er ulovlig oppført eller ikke.

Det avgjørende spørsmålet nå er om kommunen kan kreve stans i skytingen eller ikke. Tidligere har kommunen forsøkt å stanse skytingen med å hevde at de gamle skytebrakkene er ulovlig oppført, uten å nå fram.

For å si det enkelt: Dersom klubbhuset til Golfklubben skulle være ulovlig oppført på Breivikeidet, vil det likevel ikke påvirke retten til å spille golf der.

Sakens kjerne er dermed som følger: Dersom retten til å skyte i Tromsdalen fremdeles er til stede, slik mye tyder på, må kommunen stoppe skytingen gjennom et virkemiddel som heter regulering.

Det vil naturligvis koste penger, penger kommunen er motvillige til å bruke, og elefanten i rommet er at kommunens arbeid med å skaffe skytterne nye fasiliteter ikke har noen framdrift.

Det er kommunens ansvar, uansett hva man måtte mene om Øyvind Hilmarsens tildragelser. Den tidligere byrådslederens provoserende bruk av selvtekt er jo det som kommer ut i andre enden av sendrektigheten i Tromsø kommune, som sitter med nøkkelen til en løsning.

Vi oppfordrer alle partene i saken til å søke dialog, puste med magen, og snakke seg frem til en løsning som kan få slutt på det som fremstår som kaos og anarki. Mange beboere og turgåere ser med skrekk på det som foregår, og det er lett å forstå dem.

Dersom man ikke lykkes med å komme til enighet må man oppsøke tingretten, det er vanlig i en rettsstat. Å ta seg til rette med selvtekt og sende politiet inn i sivile tvister er ingen løsning.

Skyteklubben kommer neppe til å flytte før de har fått en erstatning de er tilfredse med i form av nye fasiliteter. I april i år fikk de også medhold fra Statsforvalteren om at Tromsø kommune sitt vedtak om stans var ugyldig.

Det aller meste tyder på at de reint juridisk har gode kort på hånden, uansett hvor uønsket de måtte være.

Kommentarer til denne saken