Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.
De siste par årene har det vært en voksende uro i Norge når det gjaldt den sikkerhetspolitiske støtten fra et USA ledet av Donald Trump. Ikke så rart, tatt i betraktning av at den amerikanske presidenten ønsket å ta USA ut av NATO. Heldigvis hadde mange i den sikkerhetspolitiske sfæren i USA advart Trump på det sterkeste om ikke å gå til et så drastisk skritt. Motvillig har Trump latt være, men det er langt fra umulig at han på et senere tidspunkt ville overhørt disse advarslene dersom han hadde fått fire nye år i presidentembetet. NATO-sjef Jens Stoltenberg trakk nok et lettelsens sukk da det ble klart at Trump hadde tapt valget i høst.
Nå har USA fått en ny president og en ny administrasjon. I forrige uke godkjente Senatet president Bidens valg av ny forsvarsminister. Med overveldende støtte fra 93 av de 100 senatorene ble Lloyd Austin godkjent som ny amerikansk forsvarsminister. Han er en pensjonert general med 41 år bak seg i det amerikanske forsvaret. Austin ledet fra 2003 til 2005 de amerikanske styrkene i Afghanistan og de amerikanske og allierte styrkene i Irak i et par år fra 2010. Han er forøvrig den første afrikansk-amerikanske forsvarsminister.
Stoltenberg var ikke sein om å ta kontakt med USAs nye forsvarsminister. «Vi hadde en flott samtale om verdiene vi deler og utfordringene vi står overfor. Jeg ser fram til å samarbeide tett med ham for å styrke båndet mellom Europa og Nord-Amerika via NATO», twittret Stoltenberg ifølge Forsvarets Forum. Og Austin skal ha respondert på Twitter: «Kjempemessig å snakke med Jens Stoltenberg i dag, den første telefonsamtalen jeg hadde i den nye jobben min. Jeg gjentok USAs faste forpliktelse overfor NATO-alliansen og vår verdsettelse av samarbeidet og relevansen som våre allierte tar med seg på oppdrag verden rundt», skrev Austin.
Tony Blinken er president Bidens valg som utenriksminister. Blinken har lenge vært Bidens utenrikspolitiske stemme. Han tjenestegjorde som viseutenriksminister i Obama-regjeringen i perioden 2015 til 2017 og har lenge jobbet med den nye presidenten. I skrivende stund har ikke Senatet godkjent nominasjonen av Blinken, men amerikanske medier mener dette ikke vil bli noe problem. Han beskrives som en politiker som vil arbeide for å reetablere USA som en pålitelig alliert.
Så er sikkerhetsbildet internasjonalt nå markant mye mer håndterlig for norske sikkerhetsinteresser enn i Trumps periode? Vel, det skulle ikke så mye til. Det har jo vært et mareritt i våken tilstand å oppleve en amerikansk president som offentlig erklærte at Danmark var en fiende fordi han ikke fikk kjøpe Grønland, og som i tillegg trodde at Finland var en del av Russland. Når det samme kunnskapsløse fjolset hadde som program å lede USA ut i total alenegang og med det rive i stykker det etablerte internasjonale samarbeidet på en rekke vitale områder, så er det jo en lettelse å få et amerikansk presidentskap som ikke er ledet av en fullblods idiot. I så måte har også vi i lille Norge grunn til å puste litt lettere.
Men det betyr ikke at sikkerhetspolitikken i et USA ledet av Joe Biden automatisk vil se på Norge og nordområdene som en prioritet. Flere amerikanske medier mener at både forsvarsminister Austin og utenriksminister Blinken har sitt primære interessefelt rettet mot Kina, Stillehavet og utviklingen i Sør-Kinahavet. Stormakten Kinas opptreden på den globale arenaen ser ut til å være USAs største bekymring og amerikanerne flytter stadig ressurser, både militære og diplomatiske sådanne, til områder der Kina tar seg til rette og der deres innflytelse vokser. En liten del av dette bildet gjenkjenner man ved at USA trekker ut sine kontingenter av det amerikanske marinekorpset fra Norge og flere andre europeiske land. US Marines skal heretter operere primært i Stillehavet.
Imidlertid er det dem som mener at USA fortsatt ser på Russland som sin fremste fiende og trussel. Oberstløytnant Tormod Heier ved Forsvarets høgskole sier til Forsvarets forum at «det er grunn til å tro at det kan bli flere amerikanske soldater på norsk jord under Biden».
Det gjenstår å se.