De siste årene har representanter fra russiske myndigheter turnert Norge rundt og "okkupert" mange minnesmerker i april og mai. I 2022 ble det publisert fra deres egne sosiale media om totalt 38 minnesmerker som ble besøkt, fra Kirkenes i nord til Kristiansand i sør. Russland gjør dette som ledd en aggressiv historieomskriving og forsøk på å påvirke våre holdninger til landet, ikke for å minnes de falne.

I år ønsker vi å ta tilbake monumentene og minnes de som fortjener det. Den røde armé var ikke en russisk hær.

Russerne ignorerer i sine markeringer borgere av andre nasjonaliteter i Den røde armé. De faktiske tapene under 2. verdenskrig var 33,7 % fra andre nasjoner, som Belarus, Kasakhstan, Georgia og Ukraina. I følge estimater fra ukrainske forskere kjempet nesten 6 millioner mennesker fra Ukraina i den røde hæren, og dermed utgjorde de omtrent 23 prosent av de totale væpnede styrkene i USSR.

Som et resultat av krigen sank befolkningen i Ukraina med 10,4 millioner mennesker – fra 42,4 millioner i juni 1941 til 32 millioner i mai 1945. Direkte tap utgjorde 8 millioner mennesker, hvorav 5 – 5,2 millioner sivile. 2,4 millioner mennesker ble ført fra Ukrainas territorium til Tyskland som tvangsarbeid. Det var 16 500 ukrainere som var nazistenes fanger i Norge under siste verdenskrig.

Hvorfor fokusere på dette i dagens tragiske tider for Ukraina? Det er nettopp nå ukrainere og de som ellers er berørt trenger et sted å gå til, å sørge og minnes, uten Russlands banale forsøk på historieforfalskning.

At representanter fra russiske myndigheter var på flere kirkesteder og la ned blomster og krans med russisk flagg ser i liten grad ut til å bekymre lokale myndigheter rundt om i Norge. Vi skulle ønske det gjorde det, men hvis du ønsker å bidra og hjelpe oss i å ta tilbake minnemonumentene, har en gruppe idealister laget en oversikt over steder hvor det skal legges ned en hilsen fra det norske folk.

Ønsker du å delta på spleis på krans og sløyfe eller bidra på minnesmarkering? Ta kontakt med oss i Support to the people of Ukraine på [email protected]