Gå til sidens hovedinnhold

Vi trenger gode fellesskapsløsninger for å løse klimakrisen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er jeg som er den lille Trond, fra den lille byen Harstad i det lille landet, Norge. Det er jeg som skal redde verden. Helt alene. Teksten er ikke inspirert av manuset til Supermann, Spiderman eller Batman. Det er hentet fra mer eller mindre sjarmerende kommentarfelt. Kommentarfelt som koker over så snart klima og miljø kommer i fokus.

Og er det ikke litt rart det der. Så snart vi skal diskutere løsninger som fungerer, så er det viktig å få frem hvor små og ubetydelige vi er? Kan vi slutte med det? Slutte med å bagatellisere den innsatsen vi kan gjøre for å skape en bedre verden? Vi har mye å være stolte over, det er mange nordmenn som har utrettet store ting.
Tenk om Roald Amundsen sa til seg selv: Sydpolen? Nei, det er ikke realistisk for en nordmann. Vi er så små og ubetydelige. Eller om A-Ha ikke hatt tatt reisen til det store utland med bakgrunn av at de «bare» var nordmenn og ikke minst umodne ungdommer, som heller skulle vært på skolen. Sannsynligvis for ubetydelig til å gjøre et gjennombrudd? Kan noen fortelle brødrene Ingebrigtsen, eller kanskje pappa Gjert at det er umulig for en «liten» nordmann å løpe fort på bane?

«Lille» Norge har tatt flere viktig grep. Elbilpolitikken er en av dem. Og det var vel der mitt miljøengasjement eskalerte. Når jeg plutselig måtte forsvare meg i kommentarfeltene. Når jeg måtte lete frem fakta for å begrunne mitt valg. Egentlig litt absurd, men samtidig lærerikt. Elbilpolitikken har en helt klar strategi om at gulrot er bedre enn pisk. Dette har gjort sitt til at vi nå selger flere elektriske biler enn biler med fossilt drivstoff. Så hvilken betydning har dette at «lille» Norge gjør slik grep? Svaret er enkelt.

Etterspørselen etter biler med elektrisk motor har utfordret bilfabrikantene. Det har gitt oss billigere batteripakker med stadig lavere produksjonsutslipp, en større bredde i antall modeller og stadig bedre teknologi. I dag finnes det elbiler som dekker de fleste behov. For 10 år siden var det utenkelig. Dette har igjen dannet grunnlaget for at vi ser en betydelig økning i salg av elbiler over hele Europa. Det var Norge som viste vei.

Det er bred enighet om at vi må kutte utslippene, og uenighet om hvor hurtig vi skal gjøre det. I Arbeiderpartiet har vi medlemmer som er utålmodige, medlemmer som trenger litt mer tid og medlemmer som er sterkt involvert i industrien og bekymret for sine arbeidsplasser. Det er vår store styrke. For skal vi lykkes må vi ha med flere enn bare de mest utålmodige, vi må ha med ung og gammel, nord og sør, øst og vest. Men mest av alt må vi være kreative og skape nye arbeidsplasser. Som vi sier det: Vi skal bygge ny næring på skuldrene av olje- og gassnæringa. Det ligger mange spennende nye arbeidsplasser i det grønne skiftet. De fleste av dem har vi ikke hørt om ennå. Arbeiderpartiets medlemmer er alle representanter for denne bredden vi trenger for å lykkes. Og det er absolutt mulig.

Men vi må slutte å omtale oss selv som «lille» Norge. Vi må slutte å snakke oss selv ned. For vi kan så utrolig mye bedre.

«If you think you´re to small to make a difference ... Try sleeping with a mosquito in the room» – Dalai Lama

Kommentarer til denne saken