Gå til sidens hovedinnhold

Vi stengte grensene, men fungerer det?

Hvor mange nedstengninger tåler vi? Korona-slitasjen begynner å bli betydelig.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

I midten av januar stengte Norge grensene for importsmitten, trodde vi. Tre uker seinere florerer både det engelske og sørafrikanske muterte koronaviruset flere steder i landet. Nå har landets nest største by vært nødt til å stenge helt ned. Bergen er, over natta, blitt en spøkelsesby, takket være utbrudd på to store byggeplasser.

For kort tid siden var situasjonen den samme i Oslo og kommunene rundt hovedstaden. Vi kommer høyst trolig til å se samme utvikling i andre deler av landet også. Særlig i områder der det er stor gjennomgangstrafikk, som for eksempel Tromsø.

Hvor mange nedstengninger tåler vi? Korona-slitasjen begynner å bli betydelig. Skal ikke dette gå over, men bare videreføres av nye mutante, mer smittsomme og kanskje også farligere koronatyper?

Regjeringen har innført tiltak mot importsmitte, men tempoet har vært mildt sagt tregt. Det hele har tidvis virket som en svært motstrebende øvelse, helt til opposisjonen begynte å bruke makta si i Stortinget, og viste at den var villig til å tvinge fram endringer i smittevernet.

Tiltakene har kommet alt for seint. Obligatorisk testing på grenseovergangene, for eksempel, ble ikke innført før 18. januar. Det viste seg å ikke være nok. Den 29. januar lanserte regjeringen de strengeste smittevern tiltakene siden mars 2020, og la til at Norge har et av de strengeste regelverkene for innreise i Europa.

Likevel har ikke importsmitten fått nådestøtet. I Bergen vet man at det er importsmitte blant de som har fått påvist viruset i det store utbruddet nå. Så gjenstår det, i skrivende stund, å se om dette gjelder smitten i bygg- og anleggsbransjen.

Det er uansett grunn til å sette spørsmålstegn ved hvorfor de strenge tiltakene ikke virker? Blir ikke alle testet på store innfartsårer fra utlandet, som for eksempel flyplassene?

Så kan det jo være at testen ikke viser riktig resultat, men da melder et annet spørsmål deg: bryr ikke folk seg om den pålagte karantene-perioden?

Da er kanskje bøtenivået for å bryte reglene alt for lavt?

Det hører med til historien at byrådsleder i Bergen, Roger Valhammer (Ap), for en uke siden uttrykte frustrasjon over at byen, på grunn av nasjonale føringer, ikke fikk ha strengere regler for testing av folk som kom fra direkte fra utlandet. For listen over de som er unntatt fra obligatorisk testing er ganske lang. Listen over unntak fra karantenebestemmelsene er ikke like omfattende, men har interessante fortolkningsmuligheter.

Hva koster nedstengningen av en by som Bergen? Eller Oslo? Eventuelt Tromsø?

De som har strittet mest imot strenge innreiserestriksjoner har vært næringslivets innbilte beskyttere. De som har ment at Norge stopper opp om arbeidsinnvandringen hindres. Men det styrker så visst ikke norsk verdiskaping at lokalsamfunn, kommuner og massevis av arbeidsplasser må stenge ned. Tallet på arbeidsledige er over 200.000 nå. Og verre kan det bli.

Vi må kunne forvente effekter av strenge restriksjoner. Vi må kunne forvente at importsmitten nå blir borte, ganske enkelt.

Kommentarer til denne saken