Gå til sidens hovedinnhold

Vi må holde oss i ro

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Situasjonen i Oslo og Viken er dramatisk, korona-smitten er i ferd med å komme ut av kontroll, befolkningen i hovedstadsregionen lider nå voldsomt under vekten av muterte korona-virus. Innleggelsene på sykehus øker, med mange yngre pasienter som blir alvorlig syke.

Det er grunn til å komme med en klar oppfordring; vi må nå forhindre alle unødvendige reiser inn og ut av Oslo og Viken før og i påsken. Her er det avgjørende å følge krystallklare råd fra regjeringen.

Dette gjelder begge veier. Vi som bor i nord må de neste ukene unngå å reise til Oslo, så langt det er mulig. Det handler om å unngå alt av turer uten et tydelig formål; unntakene er for eksempel begravelser, sykdom i familie, og helt nødvendige tjenestereiser.

I det store bildet viser det seg, basert på erfaring, at det er mulig å få viruset under kontroll. Det har vi også sett i Tromsø de siste ukene, etter at et kjærestepar fra Oslo tok med det muterte britiske viruset gjennom en privat reise til Tromsø.

Her har Tromsøs befolkning stilt opp for å slå ned utbruddet. Vi har testet oss i tusentalls og låst oss inne på hjemmekontorer så langt som mulig. Det dokumenterer at vår felles solidaritet er vårt viktigste våpen når vi skal berge oss gjennom perioder med høy smitte.

Tromsø har ikke bare fremragende helsearbeidere som har gjort en imponerende jobb med smittesporing, vi har også en befolkning som i sum er flinke på det vi personlig kan ta ansvar for. Etter en massiv innsats de siste ukene er smitteutbruddet i Tromsø nå under kontroll.

Nå gjelder det at vi tar oss sammen fram til påskeferien. At vi vasker hendene, ikke bare en gang, men enda oftere, at vi følger smittevernrådene, holder minst to meters avstand og begrenser sosial kontakt til å gjelde noen få.

Vi må rett og slett holde lokket på gryta, og klarer vi det, vil dette kunne gå bra. Hvis vi ikke gjør det, altså at vi nok en gang tar av lokket og letter for mye på restriksjoner, så kommer viruset tilbake.

Det er selvfølgelig deprimerende å slå det fast; men slik er det nødt til å fortsette til befolkningen i Norge er beskyttet gjennom vaksinering. Nyhetene om antall sykehusinnleggelser som skyter i været i Oslo bør være en vekker for alle om hva som står på spill.

Vi har få intensivplasser til rådighet i nord. Hvis sykehusene i Nord-Norge og det sårbare helsevesenet skulle begynne å knele, vil vi fort oppleve å stå i en dramatisk situasjon.

Kommentarer til denne saken