Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.
Og likedan er det med store festivaler.
Tenk deg at du er musiker, kanskje en verdensberømt pianist, eller en ikke fullt så berømt visesanger. Du skal spille på en festival; kanskje Festspillene i Bergen eller Harstad, kanskje Nordlysfestivalen, Varanger- eller Kråkeslottfestivalen.
Du ankommer stedet etter en lang og slitsom reise, blir møtt på flyplassen eller hurtigbåtkaia av et smilende menneske som ønsker deg velkommen, kjører deg dit du skal og sørger for at du blir innkvartert, matet og utstyrt med navneskilt, drikkebonger og alt du måtte trenge av informasjon om stedet og festivalen.
Tenk så godt det er for deg som omreisende musikant, mer eller mindre verdensberømt, å bli ønsket velkommen og tatt vare på fra du kommer til du drar, med egen skytsengel og en hær av andre hjelpere, på scenen eller backstage, som alle gjør dette helt frivillig.
Tenk deg at du er den frivillige som får i oppdrag å møte den verdensberømte pianisten eller ikke fullt så berømte visesangeren, og være hans eller hennes støttekontakt under oppholdet. Kanskje du til og med har vært blodfan av vedkommende i årevis og nå får sjansen til å bli litt kjent med idolet. Uansett er det givende å treffe nye mennesker, legge til rette for at både artister og publikum får gode opplevelser, være med på å spre den kunsten og kulturen du brenner for, delta i et travelt og stimulerende miljø av likesinnede, som alle gjør det helt frivillig.
En festival sparkes i gang og er over i løpet av noen få, hektiske dager, men som frivillig kan du gjøre en innsats hele året, med de samme oppgavene og det samme utbyttet som på en festival. Du kan for eksempel bli frivillig i Spelt, viseklubben i Tromsø.
Spelt ble startet høsten 2006, på initiativ fra Troms musikkråd, fylkesavdeling av Norsk Musikkråd, som er en sammenslutning av – nettopp! – det frivillige musikklivet. En «junta» med visesangere og andre entusiaster fikk klubben i gang og styrte til den kom inn i demokratiske frivillighetsformer med medlemskontingent, styre, årsmøter og – frivillige.
Det viste seg snart at behovet for en viseklubb i Tromsø var stort, og Spelt vokste seg ut av den trange baren på Skarven og inn på vertshusets hovedscene. Noen ganger må vi ty til enda større arener, til og med storsalen i Kulturhuset, der vi har hatt størrelser som Mikael Wiehe, Frida Ånnevik og Ola Bremnes med koret Vokal Nord!
I dag er Spelt i hovedsak en arrangørklubb, men har også tilbud om egenaktivitet til medlemmer og sympatisører – det være seg allsang, åpen scene eller musikkreiser til det store og spennende utland. Av disse har vi til nå arrangert tre: Til Stockholm for å feire Cornelis Vreeswijk og hele den svenske viseskatten, til Irland for å dykke ned i den genuine folkemusikken på vestkysten, og nå i juni til Lisboa for å bli mer kjent med den fantastiske sangtradisjonen fado.
En klubb som Spelt er naturligvis helt avhengig av frivillig innsats hele året, på mange nivåer. Den enkleste og mest uforpliktende måten å bidra på, er å være medlem og betale kontingent. Er du først medlem, og har lyst til å gjøre litt mer enn å gå på konserter til medlemspris, kan du melde deg som billettselger og sitte i døra, du kan henge opp noen plakater og legge ut brosjyrer med konsertprogrammet på strategiske steder, du kan komme på årsmøtet og være med på valg av styremedlemmer.
Kanskje du har lyst til å sitte i styret sjøl, og være med på å bestemme hvilke artister som skal få spille på Spelt (det er mange som har lyst). Kanskje du vil prøve deg som produsent en søndag, og sørge for at konserten går av stabelen uten problemer av noe slag. Da får du også sjansen til å hente mer eller mindre verdensberømte musikere på flyplassen, kjøre dem til hotellet, bringe dem til lydprøve og middag på Biffhuset, passe på at de har kaffe og forfriskninger backstage. Og vær sikker: De omreisende musikantene setter like stor pris på å bli ønsket velkommen og tatt vare på her som på en festival.
Men minst like viktig som å ta imot utenbys artister, er det å skape scene og spillerom for de lokale kreftene. Både de profesjonelle, godt etablerte og de unge som skal føre den nordnorske visetradisjonen videre. Sjøl har jeg brukt åpen scene til å prøve nye viser på et sakkyndig publikum, finne ut om de holder mål og kan stemples som ferdige. Likedan kan unge musikere for eksempel teste et nytt band-prosjekt, uten å trenge repertoar til en hel konsert. Kanskje kommer de tilbake neste gang som kveldens hovedartist.
Et av høydepunktene våren 2022, vil mange si, var Uspelt-konserten der elever fra musikklinja på Kongsbakken tolket nordnorske viser på fullsatte Skarven. Jeg siterer en av musikklærerne som oppsummerte kvelden slik: «Det er noe med at når ungdommer kommer og synger viser på nordnorsk så blir det veldig nært og sterkt. Og de ble så varmt tatt imot av et godt voksent Spelt-publikum. Det var jubel og begeistring hos alle. Så dette ble en opplevelse for livet for våre tenåringer. Jeg kunne formelig se at de vokste foran øynene på oss.»
Sånt er fint å ta med seg inn i en ny sesong der vi i Spelt skal jobbe videre med å sette søkelys på visekunsten i hele sin bredde - helt frivillig.
Hva betyr det for Tromsø å ha en viseklubb som Spelt? Det betyr først og fremst et større mangfold i musikklivet, et tilbud til viseinteresserte tromsøværinger, minneverdige konsertopplevelser – enten det er Marie Bergman i et stappfullt hus eller en mer ukjent visesanger som trekker 20 tilhørere og hadde fortjent mange, mange fler.
Spelt betyr også at lokale musikere med sans for visesjangeren har et sted å spille, hvor de kan møte hverandre og et sakkyndig, positivt publikum. Tilbudet er der, takket være en gjeng frivillige som håper at flest mulig vil benytte seg av det – helt frivillig, det også.
Dette som Spelt har å tilby, sammen med jazzklubben, alle kor, korps og folkemusikklag og hele spektret av klubber og festivaler som driftes av det frivillige kulturlivet, gjør Tromsø til en bedre by å bo i – hele året.
Arrangørstatistikk for 2019
Tallene er samlet inn fra flere arrangørorganisasjoners medlemslag og omfatter festivaler, helårsarrangører både private og frivillige, kulturhus, studentarrangører m.fl.
- 338 arrangører (av 868) har svart på undersøkelsen
- I snitt har arrangørene 92,9 frivillige
- I snitt har arrangørene 2,5 årsverk
- Totalt er 31 400 frivillige engasjert (over 80 000 hvis tallene er representative for alle 868 medlemslagene).
- Totalt er 845 årsverk engasjert (nesten 2 000 årsverk hvis tallene er representative for alle 868 medlemsorganisasjonene).
- Hvis vi regner økonomiske verdier, utgjør 845 årsverk nesten 423 000 000 kroner! Dette er kroneverdien av den frivillige innsatsen.
- Viseklubben Spelt har rundt 40 frivillige – tillitsvalgte, billettselgere, plakatopphengere, bærere m.fl.)
(Kilde: Telemarksforskning på oppdrag av Arrangørforum)