Opprykk, store spillersalg, økt interesse fra publikum og et lag som markerer seg i Eliteserien. Helstrup kan huke av for alt dette, etter at han ble ansatt som TILs hovedtrener den 20. mai for snart tre år siden.

I den første sesongen, preget av pandemi, var bestillingen å rydde opp etter Simo Valakari - og rykke opp med “Gutan” på første forsøk. Finnen hadde ikke bare kjørt TIL-skuta på grunn. Nei, båten var lekk, og i ferd med å synke.

Men med Helstrup som sjef ble TIL seriemester i OBOS, seks poeng foran storfavoritt Lillestrøm. I 2021 ble det som ventet tøft, men “Gutan” berget plassen. Og i fjor ble det en solid syvendeplass. Helstrup og hans team har hentet TIL opp fra gjørma i norsk fotball.


En av de viktigste tingene en TIL-trener blir målt på er: Klarer du å få fram spillere som vi kan selge? Her kan Helstrup slå i bordet med Tomas Totland, Jacob Karlstrøm, Eric Kitolano, August Mikkelsen og Warren Kamanzi.

Med en attraktiv spillestil har spillerne utviklet seg og blitt lagt merke til av topplag i Norge - og utenfor landets grenser. Der Helstrup mangler litt karisma, kompenserer han i massevis med kompetanse og enorm arbeidskapasitet.

Og nå er nye talenter på gang i klubben, som Daniel Bassi og Runar Norheim.

Vet egentlig TIL-styret hvor heldig de er? Tidlig i sin TIL-karriere måtte Helstrup tålmodig vente på å få den langsiktige avtalen han ønsket.

I fjor valgte TIL å fremskynde trenersamtalene som var planlagt på sensommeren. Helstrups jobb med svært begrensede ressurser var blitt lagt merke til i Fotball-Norge, og blant annet et sterkt uavgjort-resultat borte mot dagens motstander Glimt, bidro til at krokelvdalingen fikk en kontrakt gjeldende ut 2024 - med opsjon på enda et år.

Hvorfor tok det så lang tid?

- Alle trenere får sparken i TIL, sa Ivar Morten Normark til Nordlys nylig.

Normark fortalte om sin egen historie da han fikk fyken i 2006. Den gang rømte han på hurtigbåten til Harstad med 1,4 millioner kroner i sluttpakke.

Og det er med dette bakteppet at TILs styre har ønsket å inngå korte kontrakter. Men der TIL-styret i begynnelsen var usikre på Helstrup, er spørsmålet heller nå: Hvor lenge klarer TIL å beholde Helstrup?

Det er ikke utenkelig at den falne storheten Rosenborg skal ha ny hovedtrener i løpet av kort tid. Og hva skjer når Kjetil Knutsen blir lei vinden fra alle retninger i Bodø? Helstrups navn står garantert på blokka.

Da “Gutan” tok imot serieleder Bodø/Glimt på 16. mai, var TIL på femteplass i Eliteserien. Det var faktisk nesten en toppkamp på Romssa Arena. Men der Glimt-trener Kjetil Knutsen har kunnet velte seg i hundrevis av Europa-millioner, har Gaute Helstrup lagd gull av gråstein.

For klubben handler det om å få en langsiktig finansiell løsning raskt på plass, slik at de slipper å miste trener og spillerprofiler så snart budene kommer.


Øyvind Nordmo Sivertsen er sportsredaktør i Nordlys.