Det vil føre for langt å tilbakevise alt Venstre-politikerne Irene Dahl og Roar Sollied tillegger meg i sin replikk 25. januar. Kort oppsummert nevner jeg bare at jeg i årevis har argumentert for Bardufoss, og for norsk tilstedeværelse i nord og evne til å håndheve suverenitet på Svalbard.

Les også

For nasjonal beredskap og Bardufoss flystasjon

Så til sakens realitet: Det fremgår at Dahl og Sollied ikke kjenner det internasjonale helikoptermarkedet. De er åpenbart heller ikke kjent med NH90s internasjonalt dårlige rykte, eller eksempelvis at helikoptret ikke har taktisk rekkevidde til å operere fra fastlandet og til Svalbard med nødvendig last og margin.

Det er mulig vi taper rettssaken, men det vil skyldes elendig norsk saksbehandling siste 12-15 år og ikke at helikoptret holder mål. Det gjør det nemlig ikke.

Jeg har argumentert for Leonardo helikoptre fordi det vil innebære en god helhetsløsning for Nord-Norge, da i samarbeid med Royal Navy. Forutsetningen er selvsagt at vi stiller foroverlente krav, og fremholder at hvis tilbudet ikke blir det beste britene kan komme opp med, har både Sikorsky og kanskje Bell anledning til å prøve å overby.

Med litt barsk norsk agerende fra starten, kunne vi trolig vært fremme ved en løsning i dag - eller i nær fremtid. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) rådes til å ta direkte personlig kontakt med produsentene. Vær sjef, Gram!