Gå til sidens hovedinnhold

Vaksinepass og gamlinger på sydentur

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vil vaksinepass føre til at vaksinerte 50-åringer kan reise uhemmet til Syden, mens ungdommen, som ikke har fått vaksinen, må sitte hjemme og se på? Er det rettferdig?

Vaksinepass er blitt den store snakkisen i det som forhåpentligvis er siste akt av pandemien. Nå jobbes det med tekniske løsninger. Det digitale passet skal enten bekrefte at man har fått vaksinen. Har man ikke det, kan passet inneholde opplysninger om test-resultater, sier EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen, om det planlagte europeiske vaksine-beviset. Denne ordningen vil også Norge slutte seg til.

Men når vaksine-køen er lang, og vi ikke vaksineres samtidig, får vi heller ikke passet samtidig. Det medfører ulike muligheter og rettigheter. Hvordan skal det praktiseres?

Dette er nytt for oss, selv om vaksinepass, -bevis eller -sertifikater, egentlig ikke er det. Selv har jeg, i likhet med mange andre, enda et gult lite vaksinekort liggende i en skuff, som en kuriositet. Det ble aldri etterspurt, men fulgte likevel med pass og billett når jeg tidligere dro til land utenfor Europa.

Også i dag kreves det i noen tilfeller internasjonale vaksinesertifikat ved innreiser, særlig om man kommer fra land med smittsomme og farlige sykdommer, som gulfeber eller polio, for eksempel. At vaksinepass også vil anvendes for å stoppe koronaen, er en selvfølgelighet.

Importsmitte av korona har vært Norges og alle andre nasjoners akilleshæl, siden viruset kom fra Kina. Vaksinepass skal bidra til å hindre at smitte bringes inn i et land og spres videre. Med et vaksinepass kan man reise ut i verden igjen, uten dette blir det vanskelig, fordi de fleste land etter hvert vil kreve denne dokumentasjonen.

Men vaksinepass for å gjenåpne Norge skremmer en del politikere. Aftenposten har gjort en rundspørring, og både Ap og Sp er betenkte. Ingvild Kjerkhol (Ap) er bekymret for at det kan bli urettferdig i forhold til ungdommen. – Det er ikke greit hvis de fortsatt må sitte hjemme mens besteforeldrene kan gå på konsert, treffe venner, reise og bevege seg fritt, sier hun.

– Det kan bli urettferdig. Skal de som har ventet lenge på vaksinen, straffes, mens 50-åringer får reise til Syden? Det går nesten ikke an, mener Kjersti Toppe (Sp).

Men frykten for en sann stim av norske gamlinger på konserter, utesteder og sydenfly utover sommeren er nok noe overdrevet. Det er også viktig å merke seg tidsperspektivet her. Det er snakk om få måneder før også unge folk har vaksinepasset på mobilen.

De eldre er definitivt de som har vært mest innestengt under pandemien. Straffes de unge om en 80-åring får anledning til å bevege seg ut igjen? Eller er det ham vel unt, etter at han har sittet isolert i leiligheten sin i et helt år, og knapt nok sett andre mennesker? I dette tilfellet kan vi ikke gå på «norsk idealtid» og tro at alle kan behandles likt. For vi får ikke vaksinen samtidig. Vi må nødvendigvis vente til det blir vår tur.

Det er imidlertid vanskelig å tenke seg en norsk ordning hvor inngangsbilletten til arrangementer eller bevertningssteder er et vaksinebevis så lenge vaksineringen går tregt og flokkimmuniteten er langt unna. Vaksinepasset er først og fremst aktuelt ved reiser til andre land.

For reiselivet vil vaksinepass bety et stort løft. Og etter over ett år med stillstand kan næringa se lysere på framtida. Vaksine og vaksinepass skal få hjulene i gang igjen, etter det største økonomiske tilbakeslaget siden andre verdenskrig. Så får det heller være at det kan føles litt urettferdig til å begynne med.

Kommentarer til denne saken