Gå til sidens hovedinnhold

Ute i naturen er det lett å holde en-meters regelen

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi er inne i en tid der vi har ulike begrensninger på hva vi kan foreta oss. Vi er oppfordret til å holde oss hjemme. Idrettshaller og aktiviteter er stanset helt eller delvis opp. Skoler og barnehager stenges. Det gjør at mange, både voksne og barn må sitte hjemme, og får dermed en annerledes hverdag. Mange opplever den nye hverdagen som en utfordring. Vi har mindre kontakt med familie og venner, skoleundervisningen er digital, som medfører at sosial kontakt uteblir. Pandemien har forandret livene våre, både på kort, men også på lengere sikt.

Som styreleder for Ishavskystens Friluftsråd vet jeg at alle fem medlemskommunene Balsfjord, Karlsøy, Lyngen, Storfjord og Tromsø har mange fine tilrettelagte turer, som er tilgjengelige for alle. Alle fem kommunene er nå berørt av Covid 19, smitten sniker seg inn i hver krik og krok.

Midt opp i pandemien, er det likevel noe vi kan gjøre. Vi som bor her, er så heldige at vi har en natur som byr på rike muligheter for å være ute. Allemannsretten gir oss anledning til å bevege oss fritt i store områder, og Ishavskystens Friluftsråd syns det er viktig å stimulere til at folk bruker naturen og har glede av den.

Som sykepleier og «friluftspolitiker», vet jeg at folkehelse er viktig. Å investere i friluftsliv er å investere i folkehelse. Naturopplevelser gjør oss godt, det er trivselsfremmende, stressreduserende og sykdomsforebyggende. Mange fastleger bruker det å bevege seg ute som «grønn resept».

Målet til Ishavskystens Friluftsråd er at friluftsliv skal være en naturlig del av hverdagen for alle innbyggerne i våre medlemskommuner - uavhengig av alder, kjønn, nasjonalitet eller funksjonsnivå.

Derfor er det gledelig å møte folk ute i løypene. Det å komme seg ut, gjøre at det blir enklere å komme seg gjennom dagen. Selv om vi lever i en annerledes tid, så opplever jeg at naturen og friluftslivet fortsatt lever, ja - kanskje mer enn noen gang. For det er lett å holde en meters regelen ute i naturen.

Alle medlemskommunene har tilrettelagte turer med ulik vanskelighetsgrad; lange eller korte turer, bratte og luftige, men de fleste turene er tilrettelagt for barn og familier. Alle turene garanterer fine naturopplevelser. Høsten og november kan by på både snø, sludd, regn og vind, men likevel så kan turopplevelsen bli bra.

Vi må ta oppfordringen om å holde oss hjemme på alvor. Derfor er det viktig å vise omsorg, og ta vare på hverandre. Jeg vet om mange flotte initiativ rundt omkring i kommunene, noen har isbadeklubb for damer, noen inviterer til hodelykttur, vi har torsdagsturer, og noen går på tur sammen med familie og venner. Naturen stenger ingen ute!

GOD TUR.

Kommentarer til denne saken