Gå til sidens hovedinnhold

Urimelig og urettferdig

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Like etter at regjeringen besluttet å skjevfordele vaksinedoser, kommer meldingen om et stort koronautbrudd i Finnmark. Hammerfest kommune har stengt ned det meste, og bekymringen er stor, sier ordfører Marianne Sivertsen Næss.

Med villsmitte er situasjonen ikke under kontroll, og det er allerede klart at utbruddet har forgreininger til flere andre kommuner, som Alta og Karasjok.

Pågangen for å teste seg er enorm i Hammerfest, koronatelefonen hadde torsdag over 400 henvendelser fra bekymrede innbyggere. Kommunen hadde bare kapasitet til å svare på halvparten. Smittesporingen er sprengt, den også. Nå er helse og omsorgssektoren på rødt nivå, ettersom smitte er funnet blant sykehuspersonell i byen.

Koronautbruddet er foruroligende for andre kommuner også. I Tromsø oppholder det seg flere nærkontakter til smittede i Hammerfest. Nå er det duket for mer testing og karantene. Kommunehelsetjenesten i ishavsbyen forbereder seg på det verste.

Koronasmitte har dukket opp flere andre steder i landet. Det kan bli mange som havner i samme situasjon som Hammerfest. Smitten kommer plutselig og dramatisk også i distrikts-Norge. Derfor er den brå endringen i vaksinestrategien som regjeringen vedtok tidligere i uka, feil.

Hvis skjevfordelingen skulle gitt noen mening, burde den kommet på et tidligere tidspunkt. Nå skaper den unødvendig uro og splid i det vi håpet skulle være sluttspurten av pandemien.

Det underlige med denne skjevfordelingen, er jo at mange av de kommunene som nå tilgodeses med ekstra vaksinedoser, er blant de som allerede er kommet lengst med vaksineringen. Oslo er i en særstilling. Kommunen har fått ekstra vaksiner tidligere, resultatet er at ingen annen kommune her i landet har fått vaksinert en så stor andel av befolkningen, som nettopp hovedstaden.

I distrikts-Norge er det stort sett helt annerledes. I Troms og Finnmark er det bare Tromsø som skiller seg litt positivt ut. Resten er, ifølge FHIs statistikk, blant de som scorer lavest på vaksine-statistikken. Dette setter sentraliseringen av vaksinene i et dårlig lys.

Bedre blir det ikke av at målsettingen med skjevfordelingen er å få noen dager tidligere gjenåpning av landet. Det er med andre ord ikke liv og helse som er det primære.

Akkurat nå er Hammerfest og Finnmark et eksempel på hvor uforutsigbar og ustabil smitten er, og hvilke motsetninger sentraliseringen av vaksineforsyninger skaper. Det er rett og slett galt at Finnmark, med sitt sårbare helsevesen, i denne situasjonen må gi fra seg vaksiner.

Kommentarer til denne saken