Gå til sidens hovedinnhold

Unge, skeive samer opplever at de ikke blir godtatt i mange samiske miljøer

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mange unge er usikre på sin seksuelle legning og kjønnsidentitet, og mange unge er også negative eller fiendtlige til de som står frem som skeive, dvs. homofile, lesber, bifile, aseksuelle og trans.

Hvorfor er det slik? De fleste unge er på søken etter «å finne seg selv» og sin identitet. Samtidig er det også veldig viktig å ikke skille seg ut fra jevnaldrende.

Det å være annerledes kan derfor virke vanskelig på mange. I familievernet ser vi i ulike sammenhenger at veien blir kort til negative holdninger og avvisning av det som er ukjent.

Unge, skeive samer sier de opplever at de ikke blir godtatt i mange samiske miljøer. De opplever å bli trakassert og latterliggjort, utestengt fra visse miljøer og noen blir også utsatt for vold. De ulike samiske samfunn er ofte små lokalsamfunn der alle kjenner alle, og det å være skeiv er for mange en belastning for familien og slekta.

Hva med dere voksne?

Snakker dere positivt om homofile, lesbiske, bifile, aseksuelle og transpersoner rundt om i hjemmene i bygdene og byene i Nord Norge?

De voksne må gå foran med et godt eksempel, være inkluderende og omfavne mangfoldet.

Å snakke positivt om mangfold i det daglige er et lite, enkelt og viktig bidrag for at ingen skal bli plaget og utestengt fordi de er seg selv. Før du vet ordet av det kan ditt eget barn, tantebarn eller gudbarn være den som lider på grunn av redsel for å bli utstøtt.

Psykiske lidelser og rusproblematikk er temaer vi i familievernet opplever som skamfylt og tabubelagte. Undersøkelser viser at unge skeive samer sliter psykisk og mange tyr også til rusmisbruk for å klare å håndtere hverdagen og avvisningen fra familie og nettverk.

Hvilken legning?

Seksuell legning og kjønnsidentitet kan utvikle seg veldig forskjellig. Det er helt normalt å være usikker, og for deg som er ung behøver du ikke å stresse med å passe inn i en eller annen kategori. Noen finner ut at de er skeive lenge etter andre, langt ut i voksen alder faktisk. Andre kan fortelle at de alltid har visst det.

Skal ungdommen være åpen?

Det kan være all verdens bekymringer, dilemmaer og katastrofetanker knyttet til hvordan foreldre søsken, slektninger og venner vil reagere. Om familien har en positiv og avslappet holdning til temaet, er det jo ikke så farlig. Dessverre opplever vi også enkelte tilfeller der foreldre avviser sine barn fordi de ikke lever opp til heteronormative forventninger. Forbereddeg heller litt som forelder. Tenk igjennom det som er viktigst for deg i forhold til dine barn. Tenk gjennom hvem du vil være og hva som er viktig å stå for. Er du ungdom som lurer på om du skal «komme ut av skapet» kan det være viktig å være realistisk. Er du klar for å ståfram? Snakk først med dem du stoler på.

LHBT-senteret

Familievernkontorene skal være et trygt sted å snakke om seksualitet og kjønn. Bufetat har et nettsted som heter LHBT senteret. Her finnes mye kvalitetssikret informasjon til de som ønsker å lære mer.

Ung og heterofil?

Er du ung og heterofil, og synes kanskje det blir litt ekkelt når du skal akseptere eller snakke om ulike former for seksualitet? Prøv å tenke at det å være seg selv er helt naturlig for deg, ogdet er det også for andre. Virkeligheten er faktisk slik at en del mennesker har en annen retning på seksualiteten sin. Slapp av dere som er unge heterofile også, forskjeller er ikke så farlige.

Det er ikke nødvendig å late som alt er naturlig og greit for deg, men du trenger ikke vise det ved å være ekkel og avvisende til de som er forskjellig fra deg.

Ønsker alle en fin og fredfull pride.

Kommentarer til denne saken