Torsdag den 5. januar i det Herrens år 2023 på formiddagen kjørte jeg min lille bensindrevne bil ned Sandnessundbrua til Tromsøya, der jeg møtte den første bomstasjonen. Hvilket heslig byggverk! Gjennom flere rundkjøringer og bomstasjoner følte jeg meg som Frodo Baggins i «Ringenes Herre», overvåket av «Det Onde Øye» i Saurons tårn.

Verden, Norge og Tromsø er i stadig endring. Vi har i lange tider hatt Bibelens ti bud som rettesnor for hva man skal og hva man ikke skal gjøre i dette liv. I tillegg har Miljøvernorganisasjoner, klima-aktivister og andre svært engasjerte personer innført det vi kaller Det 11-te Bud: «Du skal ikke kjøre bil!!» Og om du er halsstarrig og forherdet og fortsetter å kjøre bil, så har lokale aktivister og bompenge-fantaster i Tromsø med vår ordfører i spissen innført det tolvte bud: «Du skal ikke slippe unna»!

Organisasjonen «Tenk Tromsø» har distribuert en pamflett; «Alt du trenger å vite om bompenger» til alle husstander i Tromsø. Jeg ber nå «Tenk Tromsø» om å tenke over det svært uheldige tidspunkt som disse bompengene ble innført på. Vår samtid preges av krig, epidemier, dyrtid og usikkerhet, og så kommer bompengene på toppen. Foreningsliv, familieliv og arbeidsliv vil preges av dette i lange tider.

Selv har jeg bestemt meg for å leve som før. Tross økte kostnader vil jeg fortsette å kjøre min lille bensindrevne bil til møte med mine gamle og stadig eldre kompiser og kumpaner. Til politi og fastlege inndrar sertifikatet og «skiller oss ad» vil vi drikke vår kaffe, fortelle våre «skrøner» og konspirere mot myndighetene.

Til bompenge-myndighetene vil jeg avsluttningsvis si: Dere er nå blitt irettesatt på tilnærmet korrekt norsk riksmål. Ute i det som kalles «offentligheten», der «den gemene hop» lever og regjerer», vil der nok finnes personer som bruker et mer direkte sprog med dialektuttrykk og anden ufyselighet. Dere er herved advart!

Med fortsatt vennlig hilsen:
Johannes Hansen, Kvaløya.