Gå til sidens hovedinnhold

Uanstendig fra Olufsen-Mehus om koronapass

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Etter at ordfører Gunnar Wilhelmsen gikk ut med ønske om at Tromsø skal bli pilot for lokal bruk av koronasertifikat, har debatten gått om hvorvidt det er et riktig og forholdsmessig tiltak eller ikke. Debatten har vært saklig og god. Unntaket kom i form av et oppsiktsvekkende debattinnlegg fra Truls Olufsen-Mehus, fylkesleder i KrF Troms og Finnmark.

I innlegget fyrer han løs mot ordføreren i Tromsø. Koronapass beskrives som et resultat av «onde tanker» og «et uetisk menneskesyn». I tillegg spør han om ordføreren vil være pilot for «noe som minner om tankegods som bør forbli i historiebøkene til skrekk og advarsel».

Dette er retorikk preget av mistenkeliggjøring og hersketeknikker.

Det som virkelig er til skrekk og advarsel, er dermed innlegget fra Olufsen-Mehus. Det viser hvor galt det kan gå når man behandler en vanskelig problemstilling på en lettvint og polariserende måte. For uavhengig av hva man mener om tiltaket med koronapass, bør man kunne enes om at det er en sak som fortjener en skikkelig debatt med en redelig tone og et minimum av respekt for motdebattanter.

Å insinuere at ordføreren i Tromsø har onde tanker og et uetisk menneskesyn, er det motsatte av redelig debatt. Insinuasjonene viser også en manglende forståelse for den vanskelige situasjonen Tromsø står i.

På den ene siden krever smittesituasjonen at vi innfører tiltak. Samtidig rammer smitteverntiltakene næringslivet og kulturlivet knallhardt. Og næringslivet og kulturliv er ikke abstrakte størrelser, men folks mulighet til å ha en trygg jobb, sosialt liv og god psykisk helse.

Dette er vanskelige vurderinger, og sentralt i disse vurderingene står verdier som medmenneskelighet og omsorg. At Olufsen-Mehus plasserer seg selv i rollen som overdommer for riktig etikk og moral, tror jeg derfor at vi er mange som kan betakke oss for.

En viktig suksessfaktor i pandemihåndteringen så langt har vært at debatten i all hovedsak har foregått med innestemme og på en respektfull måte. Jeg håper derfor at Olufsen-Mehus sitt innlegg forblir et uheldig unntak og at debatten i det videre kan holdes på et anstendig spor.

Kommentarer til denne saken