Gå til sidens hovedinnhold

Uaktuelt med SV og Sp i regjeringssamarbeid

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Valgkampen foran stortingsvalget er allerede i gang. Populistene i Senterpartiet er naturligvis langt framme både i skoene og i løypa. Partieledelsen i Sp ser ut til å stortrives med ny og stor tilslutning blant annet fra mange tidligere FrP-velgere. Det er nok ingen tilfeldighet at Senterpartiet er blitt førstevalg for en flokk tidligere FrP velgere. Det burde få mange velgere til å undres over hva SP egentlig står for i politikk. I sin storhet på toppen av meningsmålingene sender Slagsvold Vedum ut sine budskap om hvem han og Senterpartiet vil regjere sammen med - og hvem de absolutt ikke vil samarbeide med i regjering. I disse dager er det spesielt Miljøpartiet som erklæres uaktuelt fordi de ikke vil satse nok på vekst i oljenæringa. Omtrent i samme klasse plasserer Slagsvold Vedum SV.

Det er på tide å markere at vi i SV er minst like skeptisk til Senterpartiets politikk, som det Sp er til vår grønne og framtidsrettede politikk. Jeg vil på det sterkeste advare mot et regjeringsprosjekt der SV inngår sammen med et miljøfiendtlig Senterparti. Det er faktisk svært liten forskjell på miljø og klimapoltikken til Frp og Sp. Hos Senterpartiet handler det stort sett om fornektelse av de klima-og miljøutfordringene vi for lengst burde ha tatt på langt større alvor. I et nytt intervju i NRK uttaler Vedum at Olje- og gassbransjen er Norges største og viktigste næring, samtidig som han på det sterkeste tar avstand fra de begrensninger som MDG og SV vil ha på videre satsing på skadelig oljevirksomhet. For Sp er det åpenbart at videre satsing på oljevirksomhet er framtida. Samtidig er Ola Borten Moe, nestleder i Sp, lansert av flere som framtidig Olje-og energiminister. En privat norsk oljesjeik med stort eierskap i olje! Det vil være svært skadelig for SV å være i et regjeringsprosjekt sammen med et sterkt miljøfiendtlig parti slik Senterpartiet faktisk er.

Rundt om i distriktsnorge framstår Senterpartiet som helt ensidig forsvarer av ei oppdrettsnæring som medfører omfattende skader på miljøet - og med en fiskevelferd som ikke holder mål. Sp er fullstendig i lommene på styrtrike eiere i denne næringa. SV er enig i at næringa skaper arbeidsplasser - akkurat som oljevirsksomheten har gjort, men det betyr ikke at vi skal lukke øynene for de miljømessige konsekvensene. I tillegg til et sterkt miljøfokus er SV det eneste partiet som klart og tydelig også er et feministisk parti. Skal kvinner og menn få like muligheter, må vi ta strukturelle, politiske grep for å rette opp skjevhetene. Det er fortsatt mye å ta tak i. Senterpartiet er fortsatt langt mer opptatt av rike storbønder enn av kvinner. Hva som er Senterpartiets satsing med tanke på feministisk politikk er i alle fall totalt usynlig.

Så takk i like så - Vedum. SV har ingen store drømmer om å dele regjeringskontorer med Senterpartiet.

Kommentarer til denne saken