Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
Posisjoner skal nå fordeles når Arbeiderpartiet og Senterpartiet skal danne regjering sammen.
Særlig Senterpartiet står nå overfor et viktig valg. Trygve Slagsvold Vedum kan velge å konsolidere seg selv som et troverdig og bredt distriktsparti for hele Norge, eller å befeste sin historiske posisjon som et interesseparti for landbruk og skogbruk i Sør-Norge og Trøndelag.
Det handler ikke bare om politikk, men også om posisjoner. Hvis man skal dømme etter spekulasjonene i pressen rundt hvem Senterpartiets statsråder blir, kretser nye og gamle senterpartister i Sør-Norge og Trøndelag nå som den berømte flua rundt hestelorten.
Det som mangler, er for det meste nordnorske navn i disse kabalene.
Sp står ved et veiskille som handler om partiets troverdighet etter all tiden partileder Vedum de siste årene har lagt ned for å kapre velgere i nord og etablere nye partilag overalt der han dukket opp med kaffekoppen.
Spørsmålet er om det har vært et spill for galleriet, eller om lovnadene om å løfte Nord-Norge bygger på realiteter. Hvis det siste er tilfelle, må Senterpartiets bemanning i Støre-regjeringen reflektere oppslutningen i landsdelen. Der har Senterpartiet gått fra å være et miniparti, til å bli en stor maktfaktor.
Det er et faktum at de nordnorske stemmene til Senterpartiet ikke bare prosentvis, men også nominelt, nå utgjør en større kraft enn mange andre steder i landet, også for eksempel i Rogaland og Hordaland.
Nord-Norge har omtrent det samme befolkningsgrunnlaget, som i Rogaland og Hordaland. Forskjellen er bare at Senterpartiet ved valget ble over dobbelt så store i Nord-Norge – med 20 prosent oppslutning – enn i de to vestnorske fylkene. Dette bare som et eksempel og en saksopplysning til de som nå ønsker å forbigå nordlendingene fordi de befinner seg langt unna hotellet i Hurdal.
Mange av de store sakene knyttet til distriktsopprøret har hatt utspring i Nord-Norge. Konklusjonen er som følger: Hvis Senterpartiet nå har tenkt å ta velgerne i nord for gitt, vil det ikke gå partiet godt.
Senterpartiet kommer derfor ikke utenom en nordnorsk statsråd i sin egen portefølje, selv om de gamle instinktene i sentrale deler av partiet skulle peke i en annen retning. Skule det skje at Senterpartiet velger bort en ministerpost fra Nord-Norge, vil det være et svik mot velgerne i landsdelen som har sluttet opp om dem og trodd på dem.