Gå til sidens hovedinnhold

Tromsøs nye «katedral»

Birkelands blogg

Tromsø by har dessverre bak seg en trist og lite ærefull historie hva angår riving av sine gamle, ærverdige bygg. Her er noen få eksempler:

  • Ole Audunsens privatbolig, oppført 1710 i Tromsdalen, revet 1975. Var da Byens eldste bygning.
  • Buresundgården, oppført i 1838 i Bispegata 3, revet i 1966.
  • Morten Ingebrigtsens privatbolig i Bankgata 11, oppført i år 1900, revet i 1969.
  • Pikeskolen på Gyldenborg, oppført år 1900, revet år 1978.

I sin tid var det også noen «kloke hoder» som ivret for å rive både Rødbanken og Fokus Kino, noe man heldigvis unngikk, dog ikke uten kamp.

Nå er det et nytt, fantastisk tromsøbygg som står i fare for å bli jevnet med jorden.

I avisa iTromsø skriver Ron Røstad, etter min mening, klokt om den videre skjebnen til Sjømannsskolen. Røstad skriver blant annet:

«Sjømannsskolen er et av de vakreste bygninger fra sin tid. (1964). Den ligger på den mest prominente tomta over sentrum, og utgjør en viktig del av byens profil og identitet. Den tilhører en truet art, nemlig eldre betongarkitektur.»

Men hva kan bygget brukes til, dersom det får stå? Det lurer Røstad på, og jeg drister meg til å komme med et forslag.

Skrekkscenariet er selvsagt at noen utbyggere, med dollartegn i øynene, forslår følgende: Riv bygget, og erstatte det med et stort, sjelløst hotell, noen boliger og selvfølgelig rosinen i pølsa: restauranter og kafeer. Så gjelder å pakke inn herligheta i moteord som innovativt og urbant, og sim sala bim, så har Tromsø fått noe helt nytt og unikt i sin midte. Ingenting av dette har jo Tromsø fra før av, så her er det bare å gå i gang.

Her er mitt forslag:

Fylkeskommunen, Tromsø kommune og staten overtar bygget, og utvikler det sammen til et vakkert og verdig seremonibygg.

Folks behov for å kunne avholde borgerlig navnedag, konfirmasjon, bryllup og begravelse i et estetisk vakkert og verdig bygg, er stadig økende, og vil etter alle solemerker også øke sterkt i årene som kommer. I det regjeringsutnevnte «Tro og livssynsutvalget» foreslo man da også at kommunene bør overta ansvaret for å forvalte gravferder og bryllup.

Jeg ønsker meg derfor en stor «borgerlig katedral», et monumentalt og estetisk vakkert bygg, innvendig som utvendig

Bygget må selvsagt inneholde et stort seremonirom, som kan brukes til borgerlig dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelser.

Bygget kan videre inneholde flere typer små rom, hvor folk kan søke ro og stillhet. Et av rommene kan ha en scene, for diverse ulike kulturelle aktiviteter, og et av rommene kan innredes som et lite bibliotek, med blant annet aviser, og hvor det kan arrangeres forelesninger.

Bygget kan ha et «himmelrom», hvor man gjennom en glasskuppel kan beskue nordlys og stjernene, og et lysrom, der en mengde tente stearinlys til enhver tid lyser opp.

Hele bygget må bli rikt utsmykket med ulik kunst. Bygget bør være døgnåpent.

Pr. dato finnes det ikke et slikt bygg i Norge, så her kan Tromsø gå foran og vise veg. Jeg er klar over at byen har noe som kalles for seremonirom (les: et kontor), og et rom på Kvaløya som kan brukes i denne forbindelse. Jeg mener imidlertid at alle vi, som ikke vil bruke kirkene i denne sammenhengen, har krav på et tilbud som inviterer til noe unikt, vakkert og høytidelig.

Med en flott, opparbeidet park rundt bygningen, med masse blomster, trær og skulpturer, vil uteområdet i seg selv bli både attraktivt og spennende.

Å videreføre et skolebygg til «livets skole», med navnedag, konfirmasjon, bryllup, og begravelse, må da være helt perfekt.

Og med en gondolbane opp fra sentrum, skulle det meste være tilrettelagt for et unikt tilbud, og en unik attraksjon.

Et annet forslag kan være å gjøre bygget om til en storslått kunsthall.

Det mangler denne byen, og bygget vil etter min mening også passe utmerket til et slikt formål.

Eller hva med en innendørs skøytebane?

Erfaringsmessig så er nå noen der ute, som bare må kaste seg over tastaturer for å skrive følgende:

«Hvor i alle dager har du tenkt å hente pengene fra? Kommunen er jo konkurs! Nå må det bli slutt på dette kommunale sløseriet! Nei, vi har da annet å bruke pengene på, foreksempel våre eldre, de som bygde landet».

Og med det har jeg gjort jobben for dere, sånn at både blodtrykket kan normaliseres, og hverdagen vende tilbake.

Kommentarer til denne saken