Gå til sidens hovedinnhold

Tromsø Senterparti vil at "Aksjon Ungdom" skal bestå!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tromsø kommune har dessverre vedtatt å kutte «Aksjon ungdom» som et av mange sparetiltak. Det vil si at det ikke blir «Aksjon ungdom», kommende sommer.

Dette gjøres etter ett år med isolasjon, minimal kontakt og lite aktivitet som har skapt mange flere ensomme eldre på sykehjem og der mange er bekymret for den psykiske helsen til ungdommene.

Aksjon ungdom er et jobbtilbud for ungdom mellom 14 og 16. De tilbys sommerjobb på sykehjem. Tiltaket ble opprettet i 2013 og har siden vært et fast tiltak ved alle sykehjemmene. Det har vært en stor suksess med trivsel og læring for både de unge og de eldre.

Trivselskoordinator ved Mortensnes Sykehjem, Cecilie Barth-Heyerdahl skriver i Nordnorsk debatt, 17.02. 2021. Hun beskriver en situasjon der de fra sykehjemmets side har sett frem til å ha «Aksjon ungdom» denne sommeren, etter et tungt år. Hun beskriver fine møter mellom generasjonene i sitt innlegg og vi tenker at det er mange grunner til å videreføre tiltaket.

For det første så sliter kommunehelsetjenesten og spesielt sykehjemmene med rekruttering av helsearbeidere. Det at ungdommene får kjennskap til og innblikk i dette arbeidsområdet kan bidra til rekruttering av fremtidige helsearbeidere som vi sårt trenger i fremtiden.

Vi mener at det også på kort sikt er et svært godt tiltak. Livskvaliteten til de eldre vil øke og flere ungdommer får den sommerjobben de ønsker seg.

Vi tror at det kan bli vanskeligere for ungdom å få sommerjobb i år. Store deler av næringslivet der ungdom vanligvis får sommerjobb er i en krisesituasjon på grunn av pandemien. Reiselivsnæringen er sterkt berørt og handelsstanden har også merket pandemien. Disse næringene vil med stor sannsynlighet prøve å få sine permitterte faste ansatte tilbake i jobb i sommer, i stedet for å gi ungdom sommerjobb.

Ungdom og eldre er to grupper som har hatt det særlig tøft under pandemien. Vi mener at å opprettholde «Aksjon Ungdom» vil bidra til at veldig mange eldre og en god del ungdommer får noe spennende å se frem til. For mange unge er dette den aller første sommerjobben, med alt det innebærer av læring, i forhold til å skrive søknader, møte på intervju og muligens være den heldige som får prøve seg i arbeidslivet.

Tromsø Senterparti vil at disse viktige, meningsfulle og spennende møtene mellom generasjonene skal skje også sommeren 2021.

Kommentarer til denne saken