Gå til sidens hovedinnhold

Tromsø kommune på vei inn i Sametingets språkforvaltningsområde?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ved valget i 2011 gikk Tromsø Arbeiderparti på en kraftig smell etter å ha utredet seg frem til at Tromsø kommune bør slutte seg til Sametingets språkforvaltningsområde. Den 9. november 2011 vedtok kommunestyret enstemmig: «Tromsø kommune har et ansvar overfor den samiske befolkningen og vil fortsatt legge til rette for samisk språk og kultur gjennom å ta vare på de eksisterende ordninger, og der det er formålstjenlig, søke å forbedre tilbudet til kommunens samiske befolkning».

Fire år senere var det Tromsø Høyres tur å gå på en kraftig smell. En fremforhandlet samarbeidsavtale med Sametinget ble helt uventet lagt på bordet til Byrådet. Det likte velgerne dårlig, for å si det forsiktig. Partiet gikk tilbake med hele 36,1% ved valget i 2015. Avtalen fjernet mulighetene for Byrådet til å tilrettelegge for en åpen, demokratisk debatt i kommunale organer om 9. november vedtaket vedrørende «tilbudet til kommunens samiske befolkning».

Forslaget fra Sentrum A-lag om å utrede Tromsø Samiske skole kan utledes av bestemmelser i Samarbeidsavtalen med Sametinget og også av samepolitiske ordninger som Sametingets språkforvaltningområde bygger på. Partiene i Tromsø bør tenke seg om. Plutselig kan innbyggerne i Tromsø oppleve at kommunen er bundet både til bestemmelser i Samarbeidsavtalen og til Sametingets forvaltningsområde. Og skulle i tillegg Stortinget godkjenne regjeringens forslag til konsultasjonsplikt, vil et reellt kommunalt selvstyre opphøre.

Jeg har ventet på et forslag, i en eller annen fasong, i tråd med det som tidligere sametingspolitiker Johan Vasara (Ap) legger frem i et leserinnlegg på Nordnorsk Debatt 16. mars. Ventet, nærmest som en logisk konsekvens av alle forpliktelser som Tromsø kommune påtar seg i Samarbeidsavtalen mellom Sametinget og Tromsø kommune. Bortsett fra å holde et øye med politikerne og administrasjonen i kommunen, påtar Sametinget seg ingen forpliktelser.

Det fins ikke noen saksfelt i den politiske hverdagen hvor Tromsø ikke har bundet seg til påfunn fra Sametinget eller dets støttespillere. Og skulle det dukke opp et nytt påfunn som ikke er konkret omtalt i avtalen, er det bare for Sametinget å vise til artikkel 2 i avtalen som slår fast: "Denne avtalen er ikke til hinder for samarbeid som ikke er nevnt i avtalen". Hva blir det neste? F.eks å melde Tromsø kommune inn i Sametingets språkforvaltningsområde?

Kommentarer til denne saken