Gå til sidens hovedinnhold

Tromsø kommune har gitt inkompetansen et ansikt

Prosessen mot Arne Kjell Johansen er en komplett skandale.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nyheten kom i dag, og dessverre slo den ikke ned som noen bombe. Det var en varslet katastrofe for dem som har fulgt Tromsø kommunes strategi i rettssalen, som har fremstått som vaklende: Arne Kjell Johansen får jobben tilbake, og en avtale inklusiv erstatning og oppreisning som koster kommunen. Johansen blir stuet bort som «rådgiver» i det kommunale apparatet frem til han går av med pensjon.

Det har i flere uker dannet seg et bilde av at ledelsen i Tromsø kommune har ridd en vill hest hele veien inn i Nord-Troms tingrett. Der har de falt av hesteryggen med dunder og brak, og gått på et sviende nederlag. Ydmykelsen er total og skaden på omdømmet er nesten uopprettelig. Og regningen for fadesen? Den er det hver enkelt av innbyggerne som må betale i sin helhet.

Det er vel ingen tvil om at Arne Kjell Johansen neppe vil gå av med seieren i en konkurranse om tittelen som årets sjef. Han har, for å si det mildt, temmelig åpenbare svakheter som leder.

Men det er ikke ulovlig å vise dårlig dømmekraft som leder. Derfor er det han er utsatt for hodeløst og utilgivelig.

Å bli avskjediget, slik Johansen ble, er det sterkeste virkemiddelet en arbeidsgiver kan ta i bruk mot en ansatt. Da må man ikke tro eller anta, man må vite, og man er nødt til å forstå konsekvensene av å ikke være trygg på at grunnlaget er til stede.

Alt dette har manglet. Da er det forstemmende, ja helt utrolig, at den som signerte selve avskjedigelsesdokumentet, i retten denne uka ikke husket på hvilket grunnlag den alvorlige avgjørelsen ble tatt.

Men Ifølge Frp-politiker Bjørn Gunnar Jørgensen fikk formannskapet i et lukket møte så sent som i september en "sterk anbefaling" fra kommuneadvokaten og fungerende kommunedirektør om å ta saken til retten.

Tromsø kommune har dermed påført skattebetalerne en unødvendig regning på mange millioner kroner. Og de har påført Arne Kjell Johansen en sterkt belastende skittentøyvask i offentligheten. Han er en plaget og merket mann.

Det finnes ingen annen måte på si det på enn at det er en komplett skandale. I tillegg er det et hån mot elevene i kulturskolen og alle de andre som nå rammes av kutt og innsparinger. For disse er det en fattig trøst at Tromsø kommune har kastet flomlyset på sin egen inkompetanse. Og en amatørmessig kontroll på bruken av offentlige ressurser.

Og nesten verst av alt; toppledelsen har vært styrt av følelser og en slags irrasjonell hevngjerrighet i kjølvannet av den såkalte Dreis-saken som ble avslørt her i Nordlys.

Gjennom det som er avdekket i retten, med påfølgende forlik, er det dokumentert en skremmende mangel på rutiner og kontroll i Tromsø kommune, en organisasjon med 7000 ansatte.

En ting er det som fremstår som meget svak juridisk kompetanse. Enda mer tankevekkende er det at mangelen på kvalitetssikring av viktige avgjørelser går helt til topps, på det aller øverste nivået i kommunen.

Det skjer dagen etter at Stig Tore Johnsen er annonsert som ny toppsjef med årslønn på 1,5 millioner. Han får en formidabel jobb med å gjenopprette tilliten til kommunen.

Det må ryddes opp i mangelen på respekt for enkeltmenneskers rettsvern, og et alarmerende fravær av respekt for en ansvarlig forvaltning av fellesskapet midler.

Kommentarer til denne saken