Gå til sidens hovedinnhold

Totalt bomskudd fra Elvenes

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er nærmest utrolig hvordan Hårek Elvenes så til de grader forsøker å spore av debatten med påstanden «Nye helikoptre til Hæren uten Sps støtte». Det er krevende å respondere når en politiker legger seg på det nivået. Men selv sandkasseretorikk må dessverre besvares.

Regjeringen la i høst fram Prop 14 S, der basen på Bardufoss indirekte ville bli lagt ned i 2025, som en konsekvens av at regjeringen ikke ville reversere vedtaket fra LTP i 2016. Senterpartiet la da fram følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringa i samband med det planlagde kjøpet av nye helikopter til spesialstyrkane frå 2024 og utover utvide kjøpet med dedikerte helikopter til Hæren, som vert stasjonerte i ein eigen skvadron basert på Bardufoss.»

Dette forslaget kjempet Høyre og Elvenes imot. Først i 12. time, lenge etter at Senterpartiet hadde trukket seg fra forhandlingene nettopp på bakgrunn av manglende støtte til hærhelikoptrene, kom flertallet i komiteen også med forslag om hærhelikoptre. Årsaken til at Høyre til slutt gikk med på dette forslaget er såre enkel: Uten hærhelikoptre ville ikke LTP blitt vedtatt.

Elvenes kan rope så høyt han bare vil fra sandkassa si, men saken har vært og er fremdeles like enkel. Høyre generelt og Elvenes spesielt har brukt hver anledning til å flytte kapasitet fra Bardufoss til Rygge, og vil nok ved første anledning forsøke å trenere eller få omgjort beslutningen om at det skal etableres hærhelikoptre i en egen skvadron på Bardufoss, som Senterpartiet foreslo i stortingsbehandlingen.

Dette fikk vi et godt eksempel på når representantforslaget til Senterpartiet ble behandlet 22. april, der Senterpartiet foreslo å overføre 3 helikoptre fra Rygge til Bardufoss. Under debatten påsto faktisk forsvarsministeren at det nå er frigjort 3 Bell 412 på Bardufoss til Hæren, slik at kapasiteten nå var bedre.

Jeg synes det er flaut når landets forsvarsminister ikke kjennet til oppdragene til avdelingene han har det øverste politiske ansvaret for. Avdelingen på Bardufoss har som oppdrag å utdanne flygere til 339 SOAS på Rygge, den har altså ikke i oppdrag å støtte Hæren. Kun ved ledig kapasitet støttes Hæren med å fly noen få oppdrag.

Hvis det virkelig var slik at Høyre frykter for antiterrorberedskapen på Østlandet, til tross for nyetablert helikopterkapasitet innenfor politi- og redningstjeneste, må den eneste riktige løsninga være å flytte 339 SOAS fra Rygge til Rena, slik at responstiden for spesialstyrkene kan reduseres med nesten 2 timer.

Jeg tror velgerne i Troms har krav på å få vite hva Troms Høyre og Høyres representanter i Bardu og Målselv mener om Senterpartiets forslag om å flytte tilbake helikoptre til Bardufoss, før all kompetansen forsvinner i nord?

Jeg er også særdeles skuffet over at Arbeiderpartiet sine representanter Martin Henriksen og Cecilie Myrseth stemte mot at minimum 3 av Bell-helikopter inkl. personell skulle flytte tilbake til Bardufoss, nå når Politiet har fått egne helikoptre. De har åpenbart ikke forstått hvor avgjørende det er for Hæren å ha helikopterkapasitet til medisinsk evakuering, forflytting og taktiske operasjoner.

Kommentarer til denne saken