Bergen-kunstneren Sigve Solberg er Norges eneste profesjonelle tinnsoldatmaker. Nå presenterer han "Torpedo-Nilsen", en miniatyrfigur av torpedokommandør Håkon Nilsen om bord på den sagnomsuste flåtejageren "Stord".

På miniatyrfiguren holder Nilsen opp to fingre, fordi han var delaktig i å senke det tyske slagskipet Scharnhorst med to torpedo-treff under slaget ved Nordkapp i 1943. Han fikk etter dette tilnavnet "Torpedo-Nilsen".

Selger til samlere over hele verden

Det er en tidkrevende prosess å lage tinnsoldater. For hver eneste figur støpes og males deretter for hånd. Hver eneste tinnsoldat bringer et historisk budskap. Sigve Solberg er den eneste i Norge som lager tinnsoldater profesjonelt. Solbergs figurer er ettertraktet blant samlere i land som USA, England og Australia.

Buekorpsfigurene selges naturlig nok stort sett til bergensere. Men det er bare en liten del av produksjonen.

For her er det mange typer soldater, alt fra Hans Majestet Kongens Garde til norske og tyske soldater fra andre verdenskrig, soldater fra den amerikanske borgerkrigen, og også kjente ansikter som, Shetlands-Larsen, kaptein Martin Linge, general Otto Ruge i tillegg til kong Haakon og kronprins Olav.

Tinnsoldatene leveres i egne spesiallagde metallbokser for hver av de ulike figurene, enten det er fanebærer, offiser, soldat og slager. Selve boksene er dekorert med illustrasjoner som har relasjon til buekorpsene og blir produsert av Norsemen Miniatures.

Brannmann fra Stavanger var krigshelt.

Håkon Nilsen (født 16. april 1913 i Stavanger, død 30. januar 1976) var en norsk sjøforsvarssoldat (befalingsmann) under den andre verdenskrig.

Nilsen tjenestegjorde fra 3. september 1943 på torpedojageren H.Nor.Ms «Stord» som deltok i senkingen av det tyske slagskipet Scharnhorst utenfor Nordkapp 2. juledag 1943, i det som er kjent som slaget ved Nordkapp. Nilsen var med og avfyrte torpedoer mot «Scharnhorst».

Håkon Nilsen traff med to torpedoer og bidro sterkt til at det tyske slagskipet ble senket.

Nilsen deltok senere i Operasjon Overlord, invasjonen i Normandie.

Historisk bragd

Senkningen av Scharnhost var den største bragden et norsk mainefartøy var med på under under den andre verdenskrigen. Fra Stord ble det sendt åtte torpedoer mot det tyske slagskipet. På grunn av tykke panserskott i vannskorpen ble torpedoene innsilt på å treffe relativt dypt.

I den urolige sjøen ble torpedomannen Paul Lea fra Stavanger ble skyllet over bord og aldri funnet. Et annet besetningsmedlem, Georg Sulen, ble spylt over bord av en brottsjø. En ny bølge kastet Sulen tilbake om bord på Stord.

I sin rapport til kommanderende admiral skrev skipssjefen Skule Storheill blant annet:

"Besetningens holdning var som vanlig ypperlig, spesielt vil jeg fremheve torpedobesetningen som arbeidet under stadig fare for å bli skyllet over bord og likevel stakk til sin poster."

Etter å ha oppfylt kontrakten med Sjøforsvarets Overkommando om tjeneste under krigen, dimitterte Nilsen juletider 1945. Etter to velfortjente uker med ferie hos familien, ble han i januar 1946 ansatt som fengselsbetjent, men valgte senere å søke stilling ved Stavanger brannvesen, hvor han ble ansatt i januar 1947 og gikk av med førtidpensjon som røykdykkerleder i 1974.