Gå til sidens hovedinnhold

Topper laget etter hard maktkamp

Artikkelen er over 1 år gammel

Senterparti-duoen i Troms blir en håndfull for de andre partiene.

Med 42 mot 33 stemmer vant Ivar Prestbakmo kampen om andreplassen på Senterpartiets stortingsvalgliste i Troms.

Opprøret som førte til at Bardu-ordfører Toralf Heimdal utfordret Prestbakmo ble slått ned etter en durabelig maktkamp i kulissene de siste dagene. For Heimdal, som er en ivrig skiløper, glapp det like før målgang. Han klarte ikke å bygge sterke nok allianser og måtte ta til takke med tredjeplassen.

Lyngen-ordfører Dan Håvard Johnsen, som støttet Heimdal, brøt tausheten om det som har foregått i forkant av nominasjonsmøtet. Johansen advarte mot fryktkultur, at Senterpartiet blir en menighet, der man ikke kan ha ulike meninger uten at det kommer fram påstander om at man splitter partiet.

Senterpartiet er ingen søndagsskole. Det har alltid vært en arena for drevne maktspillere, og der har selvfølgelig Prestbakmo lang fartstid med over 30 års erfaring. Kanskje var det nøkkelen til at han trakk det lengste strået. Målselv-ordfører Bengt Luneng sa at Prestbakmo er fryktet av politiske motstandere. Han glemte å legge til at han også er fryktet blant noen av sine egne. Og det er gjerne slik man skaffer seg fiender i eget parti.

Dragkampen om andreplassen må sees i lys av Senterpartiets formidable fremgang i Nord-Norge de siste årene. Den ferskeste målingen i Nordlys i september viser at det skal lite til før Senterpartiet erobrer to mandater i Troms. Det har bare skjedd en gang tidligere, i 1993, med kampen mot norsk EU-medlemskap som bakteppe.

Denne gang er det en langvarig protest mot nasjonal sentraliseringspolitikk, med understrømmer som er nært beslektet med motkulturen for 27 år siden.

Senterpartiet stiller nå med Sandra Borch på førsteplass og Ivar Prestbakmo på andreplass. Det er en knallsterk duo, og to markante stemmer som har både tillit og tilgang hos Senterpartiet nasjonalt. Hvis det skulle bli et regjeringsskifte, vil begge være de klart sterkeste nordnorske Sp-kandidatene for posisjoner i regjeringsapparatet.

Hvis det skulle skje, vil det likevel åpne for en plass til bardudølen Toralf Heimdal på Stortinget. Det gjør det kanskje lettere for ham å svelge skuffelsen over å ha tapt mot ringreven Prestbakmo.

I pausen i det digitale nominasjonsmøtet sa møteleder Kjell Sverre Myrvoll fra Dyrøy at nå var det tid for å hente seg kaffe og ta seg en røyk.

Det siste er det sjeldent man hører det lengre i et politisk parti lengre. Kanskje er det et bilde på Senterpartiets selvforståelse med forankring i folkedypet. Skal de nå målet om to på tinget, må de ha støtte fra brede velgergrupper, både røykere og ikke-røykere i bygd og by.

Landsbygda har de allerede sikret seg. En større utfordring er det å vinne Tromsø, der over halvparten av velgerne holder til. Og fiendebildet av det urbane Tromsø er noe senterpartistene i nord under normale omstendigheter elsker å dyrke. Denne gang vil det være en risikabel strategi.

Men Senterpartiet har nå toppet laget med sitt sterkeste mannskap. Det skal bli en håndfull for de andre partiene. Særlig hvis Borch og Prestbakmo klarer å holde seg inne med tromsøværingene.

Kommentarer til denne saken