Er det noen hjemme i OED? spør han.

Men spørsmålet burde vel heller være: Var det noen hjemme i Olje- og energidepartementet og i regjeringen for øvrig fram til regjeringsskiftet 15. oktober?

Lav fyllingsgrad i norske kraftmagasiner har vært kjent siden i fjor sommer, og varslene om høy strømpris sto tett som hagl lenge før dagens regjering kom inn i kontorene.

Den forrige regjeringen løftet ikke en finger for å avverge den situasjonen vi nå er opp i. I stedet la Høyre og regjeringspartnerne fram et statsbudsjett som ville ha betydd dyrere strøm for folk flest gjennom en høyere el-avgift enn det vi nå har.

Høyre har også ved hver korsvei de siste åtte årene lovprist utenlandskablene og vært en sterk pådriver for å øke eksporten av kraft gjennom en ny privat kraftkabel til utlandet (NorthConnect). Gudskjelov og takk så har Ap/Sp-regjeringen sørget for at det ikke blir noe av en slik bygging denne perioden gjennom en tydelig formulering i Hurdalserklæringen.

Høyre-Thorheim mener også at 26. konsesjonsrunde vil kunne «redde» oss, men det tar flere år før eventuelle funn i en slik konsesjonsrunde vil komme i regulær produksjon. Det tror jeg egentlig Thorheim vet. Og 26. konsesjonsrunde er på ingen måte «gryteklar». Høyre-regjeringen gjennomførte nemlig aldri det omfattende forarbeidet som kreves for en slik konsesjonsrunde. Det bekreftet den avgåtte oljeministeren – Thorheims partifelle Tina Bru – så sent som i august.

Realiteten – slik tingene står i dag – er at Høyres forslag ville ha betydd høyere el-avgift og mer strømeksport. Nationen har dessuten gått gjennom hvordan Høyre brukte mesteparten av 2021 på å tvinne tommeltotter når alle forvarsler pekte mot den situasjonen vi nå opplever. At en representant for Høyre nå kommer og klager over at den nye regjeringen ikke gjør nok, er lettere absurd.

Høyre både har vært og er fullstendig tomhendt i møte med strømkrisen og Thorheim oppnår kun én ting: Nemlig å bevise en gang for alle at tomme tønner skramler mest.