Gå til sidens hovedinnhold

To realitetsorienteringer til debatten om oppdeling av Troms og Finnmark

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Arne-Hugo Hansen hadde 10.02 på trykk debattinnlegget «Mos politiske spagat kan bli vond å komme opp fra», om fylkeskommunens prosess for oppdeling av fylkene. Hansens debattinnlegg har at stort svart hull i sin logikk, da det verken opplyser om eller tar inn over seg fylkesrådslederens rolle i å gjennomføre et av sine hovedoppdrag i denne fylkesvalgperioden.

Jeg skal gi Hansen en forklaring på to sentrale realiteter i denne saken, og vil for ordens skyld innlede med å opplyse om at Hansen er lokalpolitiker for regjeringspartiet Høyre. Denne opplysningen unnlot Hansen nemlig å meddele leserne i sitt debattinnlegg, på tross av at det har en politisk relevans for debatt om regionreformen. Undertegnede er for ordens skyld gruppeleder for Arbeiderpartiet og har vært medlem av fellesnemnda og partssammensatt utvalg gjennom sammenslåingsprosessen.

Realitet nummer 1:

Folk i Finnmark ga klar beskjed om at de ikke ønsket tvangssammenslåing med Troms. En sentral del av Fylkesrådet Mos politiske plattform gir derfor følgende instruks: «Samarbeidspartiene vil arbeide for opphevelse av tvangsreformen og sammenslåingen av Troms og Finnmark». Valget til høsten vil gi oss svar på om vi får en regjering som lytter til folk. Vi skal uansett holde ord om å jobbe for oppdeling av fylkene. Fylkesrådslederen anklages feilaktig for å drive med valgkamputspill når han i realiteten følger opp egne politiske lovnader. Mo er heller ikke listekandidat til høstens stortingsvalg, dersom Hansen måtte lure på det.

Realitet nummer 2:

Det er ikke likegyldig for alle ansatte, uansett om de er for eller mot en sammenslåing, at man fortsetter å slå sammen flere og flere områder som skal oppløses ved regjeringsskifte. For øvrig har toppledelsen, som Hansen antyder at ikke jubler over prosessen med oppløsning, sammen med øvrige ansatte forholdt seg til at oppløsning kan bli en realitet. Ledere og ansatte har hver dag jobbet for en videreutvikling av hvert enkelt tjenesteområde på en best mulig måte.

Årets første fylkesting står på trappene om en måneds tid. Både økonomiprosess og planprosess er i gang for fullt. Arbeiderpartiet signaliserer allerede nå at det gjennom året 2021 vil synliggjøres i større og større grad, hvilke deler av virksomheten som tilhører Troms og Finnmark. På oppdrag fra oss og våre samarbeidspartnere på fylket vil Fylkesrådet sørge for at tjenesteområdene i både nye Troms og nye Finnmark utvikles videre fram til oppløsningens time er her.

Kommentarer til denne saken