Fremskrittspartiet er den store vinneren på den ferske meningsmålingen for Tromsø her i Nordlys denne uka. Med 14,6 prosent lander partiet 6,1 prosent over valgresultatet i 2019.

Før forrige kommunevalg brøt mangeårig Frp-nestor Jan Blomseth med partiet, og etablerte konkurrenten Nei til bompenger i Tromsø.

Lista oppnådde hele 8,7 prosent i valget, og stjal velgere i hopetall fra Frp. Nå er situasjonen snudd på hodet, velgerne forlater Blomseth og kommer tilbake til Frp. Hovedforklaringen er at Frp er kvitt de politiske fotlenkene fra Solberg-regjeringen.

Det satte Frp i Tromsø i en ganske umulig situasjon i sin lokale kamp mot bompengene. Frp hadde i regjering vært med på å drive gjennom bompengefinansierte veier. At Frp i Tromsø nådde frem nasjonalt, og bidro til at den nye innfartsveien i Ramfjord blir bompengefri, klarte ikke å fjerne inntrykket av dobbelt bokholderi.

Nå er Bjørn Gunnar Jørgensen & Co på offensiven igjen. Lokalpartiet og bystyregruppa har lagt turbulens og personstrid bak seg. Partiet bæres av dyktige og rutinerte politikere, gruppelederen Jørgensen, tidligere helsebyråd Kristoffer Kanestrøm og tidligere varaordfører Anni Skogmann. I tillegg vokser barneskolelæreren og småbarnsmoren Ida Hov frem som en ny profil.

Frp puster nå Høyre i nakken som det største opposisjonspartiet. Skal det bli et politisk skifte i Tromsø i 2023, må altså Frp være del av grunnlaget.

Per i dag er selvforståelsen i Tromsø Frp at de er det eneste reelle opposisjonspartiet. Oppfatningen er at Høyres veivalg i flere store saker – blant annet byvekstavtalen – gjør at Frp kan markere seg tydeligere.

Partiet kjører en uforsonlig linje. Med det som fremstår som urokkelige – og urealistiske - krav til Høyre for å kunne gå med på et forpliktende samarbeid.

Å inngå kompromisser er for tiden ikke en del av den politiske porteføljen for Frp i Tromsø. Da ender man opp med en tilværelse som handler om gleden protesten gir, men uten makt og innflytelse. Og det sementerer inntrykket av kaos på borgerlig side i Tromsø.

Et Frp som rendyrker sin strategi som protestparti gir pen gevinst i form av økt velgeroppslutning, men det er fremdeles slik at 85 prosent i Tromsø ikke stemmer Frp. Og vil man være ren og rank uten å danne allianser med noen, blir man stående alene.