Det vokser frem en stille pandemi av psykiske lidelser, skriver psykolog Tommy Sotkajærvi i et innlegg hos NRK Ytring.

Slik kan det ikke fortsette lengre. Omikron-varianten som nå har tatt fullstendig over i Norge, selv om den er mer smittsom, viser seg å være vesentlig mindre farlig enn tidligere varianter av korona-viruset. Faren for alvorlig sykdom er langt lavere, selv om smitten er omfattende og ikke lar seg stanse.

Samtidig er det få tegn til at sykehusene blir overbelastet, tvert imot er innleggelsestallene stabile og langt lavere enn før jul, selv om vi ser en liten økning den siste uken.

Den danske avisen Jyllandsposten skriver tirsdag at Danmarks statsminister Mette Frederiksen vil gjenåpne landet helt, fra og med kommende mandag.

Det vil da bli kunngjort at Covid-19 ikke lengre er en samfunnskritisk sykdom. Barer og restauranter kan holde åpent hele kvelden og det vil ikke lengre være antallsbegrensinger i idretten eller kulturlivet.

Danskene gjør det riktige grepet. Tiden er nå kommet for at også Norge vender tilbake til normalen på samme måte, jo før jo heller.

Vi er simpelthen nødt til å lære å leve med viruset, og et av de viktigste argumentene har den modige moren og overlegen Elin Andersen vist oss, hun har fortalt åpent om hennes 20-årige sønns dødsfall på grunn av tilbakefall av rusavhengighet, etter langvarig isolasjon grunnet smittevern.

Dette er den reelle «long-covid» i Norge, en stor gruppe ensomme, ungdom, studenter og unge voksne som har tatt skade på sjel og sinn etter to år i ingenmannsland. Dette rammer ekstra hardt de som har det vanskelig fra før, men i tillegg mennesker som i utgangspunktet er ganske robuste.

Det blir stadig tydeligere at angst, depresjoner og familievold er blant de store samfunnsutfordringene Norge har pådratt seg som følge av to år med korona-restriksjoner.

Det er de med svakest rygg, som bærer den tyngste børa. Nå må de få en håndsrekning. Gjenåpning vil også være av stor betydning for arbeidsliv og næringsliv.

De minst inngripende tiltakene, som for eksempel krav om munnbind, kan muligens videreføres en stund til. Men tiden for karantene-regler, antallsbegrensinger og hjemmekontor må nå være forbi. Det fremstår ikke lengre som forholdsmessig.