Noen ganger gjør det godt å se at idrettsledere tar moralsk ansvar og bruker sin innflytelse utenfor fotballbanen. Derfor har både Tromsø og Nord-Norge god grunn til å være stolte over at TIL som første norske klubb i dag går aktivt ut og ber Norges Fotballforbund boikotte neste års fotball-VM i Qatar.

Dette er et klokt og etterlengtet signal. Fotballen har havnet kraftig på avveie de siste årene, der vi har sett hvordan autoritære stater i praksis har overtatt og forvandlet klubber i både England og Frankrike. I tillegg ser vi massiv sponsing av store klubber i Spania og Italia. Såkalt «sportswashing» og «soft power» gjennom fotballen er en del av diktaturenes nye PR-strategier.

Den ytterst tvilsomme FIFA-tildelingen av VM i fotball til diktaturet i Qatar er en del av det samme bildet. Det bidrar til en sørgelig utvikling som river fotballens sjel i stykker. På grunn av intens hete kan ikke mesterskapet arrangeres på sommeren, men er flyttet til november og desember. Hele den europeiske terminlisten må endres for at mesterskapet skal kunne spilles.

Faktum er at den norske fotballfamiliens ettergivende holdning er et av mange bidrag til at Qatar kan sole seg i glansen av arrangementet, til tross for at det stadig dokumenteres brudd på menneskerettighetene og slavelignende arbeidsforhold for arbeidere som bygger VM-arenaene, med hundrevis av døde.

Tromsø Idrettslag påpeker at penger er en naturlig del av sporten, men at det ikke kan føre til at man aksepterer korrupsjon og ser en annen vei når det ikke er tvil om at grusomheter pågår.

Det er befriende at en norsk toppklubb endelig sier fra om at fotballfamilien må stoppe opp og reflektere grundig over fotballens ide. Fotballen er slett ikke maktesløs. Men kan tvert imot skape endring gjennom å sette langt tydeligere krav til fotballturneringer som idretten selv arrangerer.

Vi synes TIL har tatt et prisverdig initiativ, som resten av norsk fotball nå har en mulighet til å stille seg bak. Norges Fotballforbund må boikotte fotball-VM i 2022. Dersom Norge skulle kvalifiserer seg gjennom den kommende kvalifiseringen, og det er fortsatt gode muligheter for det, bør landslaget bli hjemme.