Gå til sidens hovedinnhold

Svermeri og økologisk vinrus i Tromsø

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I sin kommentar til valgresultatet skriver politisk kommentator i «Nordlys», Skjalg Fjellheim, følgende: «I storbyen valgte over 40 prosent av velgerne enten SV, Rødt, MDG eller Venstre. Dobbelt så mange som Arbeiderpartiet. ... Det er et valgresultat som viser en hovedstad fullstendig i utakt med det landet de skal være hovedstad for.» Hva skal man da gjøre med disse hovedstadsbeboerne? De lærer visst aldri. Når man drikker «økologisk vin» er det åpenbart lett å miste fokus.

Det som er vel så bekymringsverdig er at det fins mye «svermeri» også i Tromsø. I valgkretsen Sentrum – som strekker seg ca. fra Tverrforbindelsen til Musegata, opp til Alfheim og ned Langnesbakken – stemte om lag 40 prosent SV, Rødt, MDG og Venstre. Stemmegivningen i valgkretsene Bjerkaker og Mortensnes ser heller ikke bra ut. Hvorfor går så mange av Tromsøs velgere «i utakt» – rett og slett i utakt med seg selv? En av forklaringene må være at også de drikker økologisk vin. På samme måte som velgerne i Oslo danner de seg et «slørete og uklart bilde» av verden, og tenkeevnen lammes av «angst og frykt». De vrøvler «opphetet og kaotisk» noe om «dommedag», og løper til stemmeurnene i «panikken» som har tatt dem.

Så vidt jeg har registrert er også store deler av befolkningen i Trondheim og Bergen, og sikkert i enkelte andre byer på ville veier. Men det er ikke verdt å undersøke dette og de enkelte valgkretsene nærmere. Det holder å vite at Oslo er smittekilden. Det er en urokkelig sannhet. Og Fjellheim har forstått at det ikke trengs noen politisk analyse. Vi har ikke bruk for sammenligninger og dypere forklaringer. Demografi og den slags er avleggs. Det holder med moralisme og litt revy-retorikk – i håp om at svermerne i periferien forstår at de bare aper etter hovedstaden. Og det må de jammen slutte med.

Kommentarer til denne saken