Gå til sidens hovedinnhold

Svardal Bøe minner om Komiske Ali

Det er noe ufrivillig komisk når en politisk lærd mann som Erlend Svardal Bøe ikke ser at det han kritiserer som mangler og feil i nord, er den status Høyre i åtte års regjering leverer fra seg!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ap+Sp’s nye regjering er noen uker gammel, en ny regjering som er valgt for å levere fire nye statsbudsjett. For å sette ny kurs for kongeriket, og bidra til ny utvikling i nord.

95% H-budsjett

Nasjonalbudsjettet for neste år som legges frem i disse dager, er H-regjeringen sitt budsjett-testament, etter 8 år i sammenhengende styring. Justeringer fra ny regjering sies å ha ca 5% påvirkning, tiden tillater ikke større justeringer.

Kritiserer de justerte 5%

Likevel hamres det løs med store bokstaver fra høyresiden, om løftebrudd fra valgkampen. Som om en ny 4 års plan kan settes ut i livet på noen uker etter valget. Det vitner om skremmende mangel på respekt for kompleksitet i et så stort budsjett som dette er. Plusse på nye utgifter er enkelt, men alt nytt må byttes ut med allerede innlagte kostnader. Alt slikt får gjerne dominokonsekvenser, og må jobbes med for å få helheten til å gå opp.

Likevel har ny Støre-ledet regjering på så kort tid klart å rette opp noe, ved å sette bl a et nytt sosialdemokratisk preg på budsjettet, rettet mer mot vanlige folks hensyn.

Gir utestemmen et ansikt

En av de som har lært seg utestemme mot spesielt Arbeiderpartiet, er Høyres nye utsending på stortinget fra Troms. Agitasjonens strategi er tydeligvis å slå vilt rundt seg i håp om at noe treffer. Da er det jo en fare for at noe også slår tilbake. Som når han svartmaler situasjonen i landsdelen ved å hevde at «vi sliter med befolkningsutvikling, næringslivet mangler kompetanse, infrastruktur (les; fylkesveier) er for dårlig».

Og; «Budsjettet retter ikke dette opp!!», roper han ut. Sammen med å trekke ut fragmenter i nye tiltak han ikke er enig i (å pirke i lommeboka til de rike = beskatning av formuer, er jo å røre i selve sjelen til avgått regjering, det er ingen overraskelse).

Og han blir sitert uten motspørsmål i NRK, hører jeg på morrasendingen i dag.

Assosiasjon

Jeg kan ikke for det, men jeg får sånn «Komiske Ali» følelse, til han stakkars propagandaministeren i Irak-krigen som ga verden et bilde rundt seg som bare han kunne se...

Ikke at noe av det tragiske der og den gang passer i vår situasjon, men det er noe ufrivillig komisk når en politisk lærd mann som Svardal Bøe ikke ser at det han kritiserer som mangler og feil i nord, er den status Høyre i 8 års regjering leverer fra seg!

Og der han etterlyser tiltak i nasjonalt budsjett for neste år, er det hans egen Høyreregjering som står for ca 95% av tiltakene.

Ap’s grasrot-program

Arbeiderpartiet har gått til valg på et nasjonalt politisk program laget av grasrota i partiet, i et helt års prosess, velsignet (vedtatt) av et landsmøte i vår. Der ligger politikk som bringer landet og landsdelen fremover. Fylkesveienes oppgradering var vi i Troms nøye på å få med.

Nå er dette nasjonal politikk. Sammen med Senterpartiet som også har en offensiv landsdelspolitikk. Forhåpentlig støttet av et SV med tydelige mål for landsdelen.

Men gi ny regjering anledning til å arbeide dette inn i et helhetlig årsbudsjett for 2023, laget på våre egne premisser. Fra bunnen av. Den jobben starter straks!

Kommentarer til denne saken