Gå til sidens hovedinnhold

Sutring fra Høyre

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Høyres stortingskandidat i Finnmark, Vetle Langedahl, rykker hardt ut mot Senterpartiets løfte om halvering av flyprisene i nord. Til NRK kritiserer han Senterpartiet for «å love penger til alt» og kaller forslaget for «populisme.»

Man kan jo spørre hvor Langedahl henter det fra. Han høres ut som en lokal buktaler for miljøene i Oslo som synes all bruk av penger utenfor hovedstaden er for dyrt. Som finnmarking burde han av alle vite at flyprisene i Nord-Norge er urimelige høye i en langstrakt landsdel som mangler alternative transportmåter.

Det er ikke bare å sette seg på toget fra Tromsø til Mo i Rana. Man må opp i lufta. Og hvis man skal gjøre det en dag i august og reise hjem dagen etter, må man ut med hele 8000 kroner tur-retur fra Tromsø til Mo i Rana med Widerøe.

Man kunne lagd listen med eksempler lengre. Hvis man skulle reist fra Tromsø til Stokmarknes etter arbeidstid kommende fredag, med retur søndag kveld, må man punge ut med 6000 kroner.

Slik er hverdagen i nord, der flyprisene tærer stadig hardere på lommeboka til innbyggere og næringsliv.

Det skal sies at prisene mellom Oslo og stamflyplassene Bodø, Harstad/Narvik og Tromsø er mer behagelig. Det sørger konkurranse for. Denne sommeren kan man uten problemer reise tur-retur Oslo for under tusenlappen.

Det er på det såkalte kortbanenettet problemet ligger. Her har det i mange tiår vært en monopolsituasjon grunnet mangel på andre tilbydere enn Widerøe. Staten kompenserer en del gjennom såkalte stamruter, eller kommersielt sårbare innenlandsruter. Men det er ikke nok.

Hensikten med kortbanenettet var i sin tid å binde landet sammen og kompensere for avstandsulemper. Nå er inntrykket at flyprisene er til hinder for å få folk til å bosette seg i nord.

Politikerne har i realiteten to valg; enten utforme et system som legger til rette for en reell konkurranse på de korte distansene, eller la staten ta en større del av regninga for billettene.

Høyre har ingen vanskeligheter med å kaste penger etter utbygginger i Oslo. Nylig kunne NRK melde at energiløsningen for oppvarming av det nye regjeringskvartalet blir dobbelt så dyrt som først beregnet, 2,8 milliarder kroner skal det koste å lede sjøvann fra Oslofjorden inn under bygningene.

Å halvere flyprisene i nord koster mye mindre enn dette, og med respekt å melde; samfunnsnytten vil være en annen enn for kontorbygg i Oslo. Høyre har blitt et sutrete parti som gneldrer om "populisme" når andre partier kommer opp med jordnær politikk som utjevner forskjeller mellom by og land.

Senterpartiet har lansert et forslag som er god og aktiv distriktspolitikk. Høyre burde anerkjenne det, og si at det var synd man ikke kom på det selv.

Kommentarer til denne saken