Gå til sidens hovedinnhold

Strømprisene til himmels

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

De nye prisene på elektrisitet er egnet til å få lommebøkene til vanlige norske husholdninger til å skjelve. Det ser ut til at et prisnivå langt over det vi er vant til, blir permanent. Forbrukerne får servert en en tilleggsregning på strøm per år på mange tusen kroner, midt i valgkampen. Og dette er bare begynnelsen på prisgaloppen. Når de nye strømprisene begynner å fungere til vinteren, bør nordmenn begynne å dusje eller spise middagen midt på natten.

Til tross for at Nord-Norge har billigere strøm, er prisene på vei opp også her. Årsaken er de nye strømkablene til kontinentet. Selv før kabelen til Storbritannia settes i drift er prisen oppe i hele 117 øre pr kwh. Det trenger ikke å stoppe der.

Norge, som har strøm som ikke påvirker klimaet med vår superrene el-kraft, skal utrolig nok betale mye høyere strømpris enn før, på grunn av klimaendringene.

Kraftselskapene i Norge kommer til å sope inn penger. Derfor kan direktøren i Troms Kraft, Semming Semmingsen, love enorme fremtidige utbytter til eierne Tromsø kommune og Troms fylkeskommune, selv for en liten kraftprodusent i Nord-Norge.

Men hva slags energi får vi tilbake til Norge? Jo, det er «gjennomsnittspakken» i EU bestående av kull-, gass- og oljekraft med litt innslag av vindkraft. Norge har i praksis endt opp med å gi fra seg CO2-reduksjon til andre land. Et spørsmål partiene har sluppet unna i valgkampen er: Siden det meste av vår rene, norske energi nå vil bli forbrukt i andre land enn Norge, og Norges bruk av energi som skal erstatte vår egen rene kraft, hvordan blir egentlig det nye norske klimaregnskapet seende ut?

En ny Støre-regjering kan få en bombe av misnøye rett i fanget utover vinteren. I tillegg står vi altså foran en storstilt elektrifisering av norsk sokkel som del av det grønne skiftet, der regningen vil bli sendt til forbrukerne.

Spørsmålet blir hvilke virkemidler partiene har for å sørge for at norske forbrukere skal få normale strømpriser igjen. Det gjør jo ikke saken bedre at el-bransjen, godt hjulpet av politikerne, i mange år har forsøkt å tilsløre priskonsekvensene.

Hvis partiene ikke kan tilby gode svar på dette, kan bompengeopprøret og distriktsopprøret de siste årene komme til å fortone seg som en mild bris. Da kan de gule vestene være rett rundt hjørnet, også i Norge.

Kommentarer til denne saken