Professor Niels-Henrik von der Fehr fremstilles i NRK som en uavhengig ekspert på strømmarkedet. Fehr har både i denne NRK-reportasjen og i andre medier vært kraftig imot å røre eksporten. Han ser kun en løsning: «Den eneste måten å komme gjennom dette på, er å få ned forbruket blant bedrifter og forbrukerne. Da må prisene opp, sier han.

Fehr har i Dagens Næringsliv tidligere påpekt at han er kraftig imot å redusere eksporten nå, siden han mener det er usolidarisk mot EU. Om man fortsetter å eksportere fra Sør-Norge fremover uten god eksport kontroll, så vil jo magasin nivåene for sammenlignbar tid av året kunne gå ennå lavere. Dette vil jo medføre økt sannsynlighet for full stans av eksport på sen vinteren når også våre handelspartnere trenger strømmen som mest.

Så hvordan eksportstans fra Sør-Norge er usolidarisk mot våre handelspartnere er usikkert, om da ikke Fehr ønsker å eksportere til Europa uansett situasjonen her til lands. Det beste for energisikkerhet hos oss selv og våre partnere er å ha nok vann i magasinene på i den mørkere og kaldere tiden av året.

Fehr kommer aldri inn på at det faktisk er eksporten til utlandet fra Sør-Norge det meste av året til nå som nå er hovedårsak til lave magasin fyllinger. Ja så ille har det gått at vi nå i Sør-Vest Norge er på 20 års minimum i magasinfyllinger for denne tiden av året ifølge tall fra NVE. Dette på tros av at det alt forrige høst var kraftanalytikere som nettopp advart mot at man kunne gå mot svært lave magasinfyllinger alt i år (2022) om man ikke begrenset eksporten.

Det har ikke blitt fysisk rasjonering ennå, og det er kun betydelig fare for det ett godt stykke frem i tid, men mange i næringslivet har alt trappet ned virksomhet eller står i fare for å måtte permittere ansatte eller legge helt ned på grunn av enormt høye strømpriser.

Så man kan jo lure på om hva som egentlig ligger bak Fehr sitt fravær av interesse for å bremse eksport samt hans totale fravær av kritikk av de nye kablene til Tyskland og Storbritannia. Hans eneste løsning er altså at norske forbrukere, som alt har hatt enormt fokus på strømsparing, skal spare enda mye mer på strøm. Fehr anbefaler at strømprisen må ytterligere opp for å få det til, eksporten vil han ikke røre, punktum.

Ferske data viser jo at selv mange hundre prosents økning i strømpris knapt har hatt merkbare utslag i totalt strømforbruk på Sør-Vest landet. Dette skyldes jo at vi er fratatt energi substituttene politisk. Og det er kaldt i Norge, folk slår ikke av varmen, strøm er et livsnødvendig gode.

Det Fehr ikke oppgir er at han er aktivt med i Høyre-politikken. I tillegg til å være professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo, er han leder i Hurdal Høyre. Det meste av det Fehr sier til NRK og andre i media er nesten som tatt ut av munnen på Erna Solberg og Nikolai Astrup. Det er nærmest ren Høyre-politikk i Fehr sine argumenter. Det vil si total ansvarsfraskrivelse for kabler og eksport, samt unngå kritikk som kan tråkke EU på tærne.

Det er naturligvis opp til enhver akademiker om de også vil være aktive i politikken. Er man aktiv i et parti som politiker, er det nok derimot betydelige forventninger at man ikke går for ofte på tvers ut av partiets og partiledelsens meninger. Så hvor uavhengig man da er, vil nok mange stille spørsmål ved.

Fehr må gjerne påstå at han tenker og uttaler seg helt uavhengig rundt strøm fra det partiet og partiledelsen hans står for. Det hadde imidlertid vært langt mer ryddig om Fehr i Aftenposten og andre medier, der han fremstilles som uavhengig fagekspert, hadde nevnt at han også var Høyre-politiker. Først når det er opplyst kan folk flest selv vurdere i hvilken grad de mener Fehr uttaler seg som uavhengig forsker - eller om han også har Høyre-hatten sin på.

Det samme gjelder flere med tilknytning til kraftbransjen. Kanskje avisene burde opprette et lobbyregister, eller som minimum informere om de ulike hattene visse skribenter og intervjuobjekter har på.