Gå til sidens hovedinnhold

Stortingsvalget: Monsterbakken venter

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Senterpartiet ønsker å leke katt og mus med alle både på venstre og høyresiden i politikken.

Trygve Slangsvold Vedum er så opptatt av å ha fingeren i den subsidiert kornåker at den har blitt der. Senterpartiet har et gjemmested der ute i kornåkeren der det er plass til de fleste av dagens problemer. Men det vil de helst ikke snakke om.

Den politiske luktesansen er god, det skal han ha det viser dagens målinger. Politiker er det eneste yrket jeg vet om der det er lov å omgå sannheten og manøvrere seg unna ubehagelige spørsmål.

Problemene til Jonas Gahr Støre bare fortsetter, slik går det når han hele tiden lar seg forme og styre av begivenhetene, og at prinsipper og tidligere standpunkter kastes når det minste press oppstår. Akkurat som en geléklump. Arbeiderpartiet klarer ikke å komme i siget under Støres ledelse. Jonas Gahr Støre fremstår som en ensom og forlatt kaptein på Arbeiderparti-skuta av folket. Noe av det mest interessante er at nesten ingen i Arbeiderpartiet tar sin egen partileder i forsvar selv om han ikke har sagt noe galt, det må være selvpining av Støre. Nedturen for Arbeiderpartiet startet hverken med koronaepidemien eller bråket rundt Trond Giske. Nedturen startet noen måneder etter at Jonas Gahr Støre ble partileder.

I praksis er nestleder Tajik så splittende i Arbeiderpartiet at hun ikke er valgbar som leder. Den andre nestlederen Bjørnar Skjæran er så anonym og ukjent at knapt noen utenfor arbeiderbevegelsen i Nordland vet hvem han er. Han skulle være en «gutten fra gølvet» som også skulle være distriktets stemme. Han skulle være den trauste nordlendingen. Han som tålte det meste. Som sto han av. Den rause og rampete. Han som inkluderte alle og spøtta i motvind.

Skal politikk vokse nedenfra-opp eller skal politikk komme ovenfra-ned? I den politiske hverdag handler det om i hvilken grad vi har tro på lokalsamfunn og deres evne til å forvalte og hvor mye vi mener Staten – og fylkeskommunen – skal styre.

Valget 2021 er en lang motbakke akkurat som Monsterbakken i Val de Fiemme, da spørs det om Arbeiderpartiet klarer å komme til toppen under Støres ledelse. Kanskje står Trygve Slangsvold Vedum også der og gapskratter nok en gang.

Kommentarer til denne saken