Komitéens leder og medlemmer har mye kontakt med kraftbransjen og spekulanter og har applaudert mange kontroversielle planer i Finnmark; spesielt 420 kV linjer, vindkraft, hydrogenfabrikker og elektrifisering av Melkøya.

Når nå Marianne Sivertsen Næss sammen med komitémedlemmene Stein Erik Lauvås, Linda Monsen Merkesdal, l Nikolai Astrup, Ove Trellevik, Bård Ludvig Thorheim, Gro-Anita Mykjåland, Siv Mossleth, Marius Arion Nilsen, Lars Haltbrekken, Birgit Oline Kjerstad, Sofie Marhaug, Ola Elvestuen, Une Bastholm, May Helen Hetland Ervik og Trine Hagen besøker Finnmark, er mange av de her for første gang. Hvem vil de møte?

Frivilliges arbeid er en viktig del av demokratiet. 2022 er Frivillighetens år, og dette besøket ville være en god anledning til å få dialog med frivillige organisasjoner, NGOere, og sette medvirkning på den politiske dagsorden. En øremerket dag for møte med frivillige organisasjoner ville være en god løsning.

Motvind Norge er den nyeste miljøorganisasjonen i landet, og har medlemmer i hele Finnmark og fra alle samfunnslag. 5. august kontaktet vi komitéen første gang og ba om møte. 23. august fikk vi svar at komitéen ikke ønsket å møte oss. I endelig program mottatt 19. august ser vi at komitéen nå skal møte én organisasjon - Karasjok Scooter- og ATV-forening, under temaet Motorferdsel i Finnmark. Natur og ungdom fikk visst noen minutter i går, og Sametinget vil slippe til en frivillig organisasjon i morgen.

Lobbyen og styrende politiske parti kaller folk med motforestillinger for aksjonister og banditter. Vi i Motvind Nord får ikke møte komitéen. Som en stille markering av det vi og mange andre står for, henger nå banner langs bussruta mellom Hammerfest og Karasjok, på private vegger, biler, tilhengere og gjerder.

Ja til natur, NEI til vindkraft

Ja til natur, NEI til 420 kV linja

Elektrifisering av Melkøya, klimasvindel og tøv!

Dessverre opplever vi at materiell blir ramponert. Vi håper vår uskyldige markering får være i fred.

Reiseruta er lagt opp uten stopp på kontroversielle lokaliteter, og det er ikke åpnet for å få fram motforestillinger mot kontroversielle tiltak. Tvert om driver Sivertsen Næss aktiv promotering, uten å se på skadene som følger, under dekke av “Det grønne skifte”.

Imens fortsetter fullastede trailere å rulle ut av fiskeværene på kysten, over grensa, og nedover til Europa der tusenvis får jobbe i næringsmiddelindustrien med råstoff fra Finnmark. Slik de har gjort i stadig større grad de siste 30 år.

Så Marianne - hva er egentlig formålet ditt med dette Finnmarksbesøket?