Gå til sidens hovedinnhold

Støre og Kjerkhol, er dere enda like skråsikre?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Er vi kommet i den situasjonen at uvaksinert helsepersonell kan gå fritt rundt på sykehus, i omsorgsboliger og på hjemmebesøk, og smitte alvorlig syke pasienter? At mindretallet som ikke vil vaksinere seg skal holde flertallet som «gisler», fordi de gjør som de vil?

Helsepersonell som mener at de kan jobbe med syke pasienter uten å være koronavaksinert, har ikke nok kunnskap og må omdisponeres straks. Når en jobber med mennesker, så er det også etiske retningslinjer som skal sikre god, sikker og helsefaglig pleie av pasienter, ja det skulle bare mangle.

Én av ti helsearbeidere er ikke fullvaksinert sies det. Noen av de uvaksinerte har endt opp med å smitte sykehjemsbeboere om førte til at de døde påståes det videre.

Under NRKs Debatten sist tirsdag kom det fram at Forsvaret har klare regler for vaksinering: «Vernepliktsloven slår fast at utskrivingspliktige og vernepliktige må la seg vaksinere. I

Forskrift om tjenestegjøring i internasjonale fredsoperasjoner står det at personell plikter å la seg vaksinere eller underkaste seg andre forebyggende forholdsregler mot smittsom sykdom etter nærmere bestemmelser fastsatt av Forsvarets overkommando»

Forsvaret har heller ikke lov til å sparke ut ansatte som ikke vil vaksinere seg. Er de ansatte i Forsvaret, venter en "kontorjobb/omplassering" slik at de ikke er i kontakt med soldater som potensielt kan smittes før de skal ut i kamp. De som ikke vaksinerer seg, får ikke lov til å tjenestegjøre i utlandet.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at det virker klokt at vurderingen rundt omplassering av uvaksinert helsepersonell gjøres av den enkelte arbeidsgiver i den enkelte situasjon, men at pasientsikkerhet må være styrende for hvordan arbeidsgiver forvalter sin styringsrett.

Ja, helsedirektøren er nok en gang forsiktig i sine råd. Jeg oppfatter han dit hen at det er politikerne som må ta de store grepene, at han kun gir råd til styresmaktene.

Da blir det vel regjeringen som bestemmer og gir klare retningslinjer om uvaksinerte helsepersonell sin plass i helsevesenet. Den nye regjeringen hadde alltid vært skråsikre i sin kritikk av Solberg-regjeringens handtering av pandemien, nå får de vise sin handlekraft.

Kommentarer til denne saken