Oppslutningen fortsetter å falle for Arbeiderpartiet under Jonas Gahr Støres ledelse.

Det er tid for selvransakelse i partiet etter et valgresultat som viser at nedturen fortsetter. Partiet har mistet det politiske hegemoniet, og spiller annenfiolin bak sin historiske hovedmotstander Høyre.

Kommunevalget er bekmørkt, det dårligste på 100 år. Partiet er mange steder helt utradert eller i knestående. I Finnmark er partiet mer enn halvert fra 2015 og frem til i dag.

Dersom Støre ikke hadde vært statsminister, hadde han under normale omstendigheter måttet gå av som partileder. Men mange vegrer seg for å ta debatten, fordi de ikke vil kaste sin egen statsminister.

Men det er ikke et argument som er gyldig. Støre kan fortsette som statsminister i to år til, selv om det allerede nå legges til rette for å finne den neste partilederen.

Det er mulig å tenke seg at Raymond Johansen kan påta seg jobben med å stabilisere partiet, eventuelt inntil Tonje Brenna eller Jan Christian Vestre modnes til å overta.

Johansen er naturligvis selv skadeskutt etter et sviende nederlag i hovedstaden. Men med sin bakgrunn er han en god kandidat til å gjennomføre en endring av kursen.

Som tidligere partisekretær kan han både Arbeiderpartiet og Norge bedre enn noen.

Hvis Arbeiderpartiet velger å sitte stille og ikke foreta seg noe, går det mot nok et stort valgnederlag i 2025.

Støre har mange kvaliteter. Fremfor alt er han en utmerket representant for Norge i utenrikspolitikken.

Samtidig er det ikke tvil om at hverdagsmennesker hjemme i Norge, som Ap er avhengige av for å vinne valg, forlater Ap under Jonas Gahr Støres lederskap, i strie strømmer.

Dette kan ikke lengre feies under teppet, og det er partilederens hovedansvar.

Under Støres ledelse har Arbeiderpartiet ikke lyktes med å bli bredere. I stedet fremstår partiet som smalere, toppstyrte og med svakere kontakt med grasrota enn noensinne.

Denne sirkelen må brytes, hvis Arbeiderpartiet igjen skal bli en formende kraft i det norske samfunnet.

Arbeiderpartiet har nå et valg. De kan fortsette med Jonas Gahr Støre som leder, vel vitende om at det kan medføre den blåeste regjeringen Norge har sett, fra 2025.

Alternativt kan man forsøke å forhindre dette, og møte stortingsvalget i 2025 med en annen partileder, som kan iverksette en troverdig gjenreisning.

Jonas Gahr Støre bør tre til side etter å ha fått strykkarakter fra velgerne. Det er en vond diskusjon for Arbeiderpartiet, men å vente med den, gjør situasjonen verre.