Det var så jeg måtte gni meg i øynene da ordføreren nylig kunngjorde at løftet om statlige midler til byvekstavtalen var trukket tilbake, men at kommunen likevel vil sette igang bygginga av de omstridte bompengestasjonene.

Vedtaket om bygging står ved lag og innkreving av bompenger skal altså settes igang før vi innbyggere får vite hvilken pakke vi skal betale for i framtida!

Samferdselsminister Nygård har så forsøkt å berolige oss med at det kommer penger på bordet, men i lys av de usikre tider, mindre enn før estimert.

Hvor mye mindre er det ingen som vet, og før vi vet noe mer må ambisjonsnivået i byvekstpakken tilpasses en ny økonomisk virkelighet som blir håndterbar fremover. Kommunen har neppe råd til flere økonomiske bomskudd etter skandalen med overskridelsen på Badelandet, som kom på ca 1,5 milliard, ikke 0,6 milliard, som budsjettert.

Konklusjonen på dette må bli: ikke en krone til bygging av bompengestasjoner før resultatet av forhandlingene med staten er klar, og en ny revidert versjon av byvekstavtalen ligger på bordet. Denne prosessen vil ta sin tid.

At vi innbyggere i mellomtiden skal betale for tiltak for bedre samferdsel, vil bringe oss i en tilnærmet gisselsituasjon overfor våre mest ambisiøse og utbyggingskåte politikere.