67-åringen fra Å i Andøy var for mange en av overraskelsene da Støre-regjeringen ble presentert sist høst. Etter 15 år ute av det politiske rampelyset, var ikke nordlendingen et åpenbart kort i kabalene som ble lagt av kommentatorer og forståsegpåere.

Men det var få eller ingen som rynket på nesen da utnevnelsen ble kjent. Enoksen var nok bare litt glemt.

Selv om han har hatt et langt avbrekk fra politikken, har Enoksen en svært solid ballast. CV-en tilhører toppsjiktet blant nordnorske politikere i moderne tid:

  • Han har fire års fartstid som partileder i Senterpartiet (fra 1999 til 2003).
  • Han har vært statsråd i tre forskjellige regjeringer. Først var han kommunalminister i Bondeviks første regjering. Senere var han olje- og energiminister i Stoltenberg II-regjeringen fram til høsten 2007. Og nå er han altså statsråd igjen, under sin tredje regjeringssjef.
  • I tillegg har Enoksen 12 år på Stortinget fra 1993, kun avbrutt av opprykket som kommunalminister.

Etter 15 år på “utsiden” av politikken, som administrerende direktør i Andøya Space, har han garantert toppet CV-en med andre og nyttige erfaringer som kommer godt med i den mildt sagt krevende jobben som forsvarsminister.

Da comebacket var et faktum i høst fikk Enoksens yngste datter spørsmålet fra ei venninne: Blir det ikke mye oppmerksomhet rundt faren din nå? Nei, det håpet ikke datteren, for i så fall ville det være på grunn av uroligheter ute i verden.

Verken Enoksen eller andre hadde nok forestilt seg hvor urolig det skulle bli bare noen måneder senere. Krig i Europa har heldigvis ikke vært hverdagskost for Enoksens forgjengere.

Når det først skulle gå så galt, når vi står i den største krisen i Europa på lang tid, er det i det minste betryggende å se at vi har en trygg og erfaren leder som Odd Roger Enoksen ved roret.

Det første som slår meg er roen. Andværingen utstråler en stoisk ro. Om det er alderen eller personligheten, eller en kombinasjon, får andre svare på, men Enoksens fremtoning bidrar i seg selv til å dempe noe av utryggheten mange nok kjenner på for tiden.

I tillegg til fremtoningen, er det substans i det Enoksen faktisk kommuniserer. Han vet hva han snakker om. Det fikk vi senest demonstrert på Debatten på NRK1 torsdag kveld.

Der tidligere forsvarssjef Sverre Diesen gikk langt i å tegne et skrekkscenario på norsk jord, kontret Enoksen med kunnskap, nyanser, tydelighet og ikke minst trygghet. Enoksen underkjenner ikke alvoret, men han kommuniserer det på en sånn måte at vi kan forholde oss til krisen uten å få panikk.

Odd Roger Enoksen står fram som stødigheten selv, når Norge og Europa trenger det som mest. Jonas Gahr Støre kunne neppe truffet bedre i valg av forsvarsminister.