Gå til sidens hovedinnhold

Stengte turhytter og sikkerhet

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Nordnorsk debatt den 14. april har Troms Turlag (TT) et leserbrev om stengte turlagshytter og sikkerhet på fjellet. I forbindelse med koronaen har Turlaget stengt hyttene både med DNT-nøkkel og kodelås. De skriver: "Så lenge vi har smittevernsrestriksjoner kan overnatting bestilles for enkeltkohorter via Turlagets nettsider, og da får man oppgitt koden til gjeldende hytte."

De skriver videre: "Verre er det likevel med de forbausende mange som tar seg inn med nøkkelen sin og overnatter, uten å registrere eller betale for seg. En enda mer imponerende oppvisning av frekkhetens nådegave var turistoperatøren som tok med kundene sine for å ha en autentisk opplevelse i badstua på Jægervasshytta etter nordlysjakta. I løpet av to måneder var hele vedforsyninga for den sesongen gått opp i røyk, men i besøksprotokollen var det ingen notering av hvem som hadde vært der."

Det ser ut som TT bruker koronaen for alt den er verd. Selvfølgelig er det sterkt beklagelig at noen turistoperatører tar seg til rette på denne måten. Dette er noe åpne hytter på fjellet har slit med lenge før koronaen kom. Det oppfattes som korona og smittevern brukes for å stenge ut «ikke-medlemmer» med DNT-nøkkel som tar seg inn. Det skilles ikke på hva som er smittevern og hva som er et generelt problem med åpne hytter på fjellet.

Fjellvandrere har gjennom generasjoner brukt «åpne» hytter på fjellet som ly for vær og vind. Slik håper jeg også det blir i fremtiden. At noen ikke betaler for seg er et problem. Det må uavhengig av hvem som bruker hyttene, finne løsning på hvordan dette skal kunne gjøres slik at alle betaler for seg. Det kan ikke være så vanskelig med «vips»-løsning eller tilsvarende.

Turlaget oppfattes som svært lite inkluderende når turgåere stenges ute i nødsituasjon. Med den økende trafikken vi har registrert i de senere år før «koronaen» kom, med storstilt ski- og nordlysturister får også konsekvenser for TT sine hytter. Målsetningen må være at hytter som eies av lag og foreninger på fjellet må kunne benyttes som nødbuer ved behov, uavhengig av smittevern eller medlemskap. Dette for å øke sikkerheten for lokalbefolkning og tilreisende turfolk.

Kommentarer til denne saken