Gå til sidens hovedinnhold

Stakkars Senja

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Ved årsskiftet er det ett år siden den nye storkommunen Senja med 15.000 innbyggere så dagens lys. Dessverre har mye gått galt etter at de fire kommunene Lenvik, Tranøy, Berg og Torsken slo seg sammen.

Forrige uke ble det vedtatt et budsjett med dramatiske innsparinger på mange titalls millioner kroner. Over 100 årsverk skal fjernes, og det skal kuttes i kommunale tjenester som skoler og barnehager. Dessuten skal sykehjemsstrukturen utredes, noe mange i ytterdistriktene har all grunn til å frykte.

Det hele ble vedtatt med knapt flertall av posisjonen, med Senterpartiet og Høyre i spissen. På den andre siden sto blant andre Arbeiderpartiet og SV.

Budsjettet har utløst sterke reaksjoner blant innbyggerne, ikke minst fordi det samtidig er satt søkelys på lønnsnivået til lederne i kommunen. Blant annet er Senterpartiets Tom Rune Eliseussen den best betalte ordføreren i hele Nord-Norge med over 1,1 millioner kroner i lønn. Eliseussen har bidratt til at rådmann Hogne Eidissen har fått økt sin lønn til 1,2 millioner, pluss at han får dekket sine reiseutgifter mellom Finnsnes og Tromsø.

Sjefredaktøren i lokalavisa Folkebladet, Steinulf Henriksen, har fulgt saken tett med en lang rekke kommentarer. I en oppsummering sist lørdag skriver han at det «nesten bunnløse omdømmetapet handler om slurv, dårlig politisk håndverk og en ufattelig mangel på taktisk tenkning».

Det er en presis analyse. Lederskapet er elendig, og «timingen» for økte lederlønninger er fullstendig håpløst. Raseriet det har utløst er både forståelig og som forventet. Det lar seg neppe reparere uten et tilbaketog der både ordfører og rådmann reduserer sine godtgjørelser.

Noe av det mest interessante i saken er Senterpartiets manøvrering og hestehandel om makten. Etter kommunevalget i fjor vraket de Arbeiderpartiet som samarbeidspartner, og gikk i stedet sammen med Frp, KrF og Høyre. Sistnevnte parti er hovedarkitekten bak en kommunesammenslåing Senterpartiet var imot.

Nasjonalt holder partiet holder høy profil med «tjenester» nært folk, på Senja går de i spissen for det mange opplever som nedbygging av velferd i distrikts-bygdene.

Dette er interessante signaler fra Senterpartiet. Alt som går galt i Senja kommune verken kan eller bør forklares med å lempe ansvaret over på regjeringen. Noe av forklaringen er etterslep etter driften i de fire kommunene som ble slått sammen. Uansett fremstår Senja nå som et eksempel på Sp-politikk i praksis. Det kan bli ubehagelig når de nasjonale mediene leter seg frem til Sp-ordfører Eliseussen foran stortingsvalget neste år.

Kommentarer til denne saken