Gå til sidens hovedinnhold

«Spion-romantikk» om Frode Berg-saken?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ren polemikk er det eneste Geir T. Kjetland har å by på i sitt svar på min kritikk av hans nedsabling av e-tjenesten i Frode Berg-saken.

Kjetland tillegger meg «spion-romantiske forestillinger» der jeg refererer til internasjonalt anerkjente grunnprinsipper for hvordan man må vurdere e-saker i det åpne rom. Det er faktisk anerkjent og ubestridt, Kjetland, at nesten alle slike saker har sider og forgreninger som må unndras offentlighet av hensyn til Rikets sikkerhet, og ikke minst av hensyn til det videre spill og til fremdeles aktive operatørers sikkerhet. Kjetland har ikke tilgang til den graderte informasjonen i Frode Berg-saken og han vet følgelig heller ikke om viktige spørsmål fremdeles står åpne i saken. Hans kategoriske kritikk fremstår derfor som amatørmessig bløff.

Videre sklir han over i tøv og tøys når han hevder at e- og s-tjenester blåser opp trusselbildet. I mitt første innlegg refererte jeg til hvordan Alexander Litvinenko ble myrdet og Sergei Skripal forsøkt myrdet. Er dette oppdiktede saker, Kjetland? Hva med drapene i Moskva på Anna Politkovskaya og Boris Nemtsov? Er forsøket på å myrde den opposisjonelle politikeren Alexei Navalnyj oppdiktet? Sitter han nå i fangeleir eller ikke? Hva med den modige, opposisjonelle advokaten Sergei Magnitsky? Er det «blåst opp» at han ble slått ihjel i fengsel i Moskva? Dette er blodig og tragisk alvor.

Kjetland tillegger meg også å være en ukritisk støttespiller for «the establishment». Etter at jeg siste 25 år har drevet som Norges mest energiske kritiker er fregattsaken, kampflysaken, NH90-saken, ubåtsaken og andre, får jeg bare konstatere at Kjetland ikke følger med.

Kommentarer til denne saken