Onsdag 6. oktober var det annonse på Facebook fra Snelandia om å delta i en undersøkelse om Sommerbilletten, som ble lansert i sommer. Et tilbud hvor feriereisende og turister kunne reise så mye de ville i Troms og Finnmark, i 7 dager fra man kjøpte billetten, med buss og båt fra Troms fylkestrafikk og Snelandia.

Tilbudet skal nå evalueres, tilbakemeldinger skal brukes til å forbedre tilbudet for feriereisende og turister. Det her må vel være en vits?

Hva med fylkets egen befolkning, vi som er avhengig av buss eller båt, og da ikke bare ei uke eller to på sommeren som turister? Hva med båttilbudet til veiløse samfunn som er skåret ned til beinet? Hva med de små øysamfunn, hvor du må ha et par overnattinger for å komme til/fra sykehus? Hva med Finnmarks innbyggere som har ferieboliger, som brukes stort sett hele året?

Jeg ser i Hammerfestingen den 13. oktober, hvor fiskekjøper Ann-Kristin Kvalsvik i Akkarfjord fortviler over hurtigbåttilbudet til Akkarfjord på Sørøya. Noen dager tidligere la hun ut en gladmelding på Facebook, hvor hun lovpriste mannskapet på MS Ingøy som kom henne til unnsetning og fikk fisken til Hammerfest. På samme tid gruer hun seg; vil det komme stor båt som kan ta lasten neste uke? – Skal dette virkelig være vår hverdag?

Hvis jeg ikke husker feil, uttalte fylkesråd for samferdsel Kristina Hansen for en tid tilbake, at fylkeskommunen ikke hadde noen plikt til å ha båtforbindelse til veiløse samfunn hvor det ikke bodde skolebarn som trengte skyss. Jeg har bestandig trodd at båt til veiløse samfunn kunne sammenlignes med ordinær rutebuss, eller er det bare her ved kysten i Vest-Finnmark det ikke gjelder? Jeg kan heller ikke se at VargsundXpressen frakter skolebarn, den båten som har vært fylkeskommunens største sløseri i mange år.

Nå har vi fått en ny regjering som vil oppløse tvangssammenslåingen av Troms og Finnmark, og det er bra. Vi får vel ikke nye folk på fylket, men jeg håper på midler til kollektivtransport, og da øremerket veiløse samfunn, eller er fylkeskommunens plan å avfolke øyene her i vest, og da i neste instans Finnmark? Slik det er i dag, så lir Finnmarks befolkning, kystens innbyggere, under det skjeve og elendige tilbudet som blir servert oss.

Hvem fylkeskommunen vil blidgjøre med en litt rimeligere sommerbillett for turister, aner jeg ikke. Det må vel være noen som ellers aldri behøver å reise kollektivt.