Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.
Flere kommuner, spesielt i nord, bør lytte til KS og til den ukrainske ambassade i Norge. Og Hans-Jacob Bønå, kommunestyrerepresentant for Høyre i Vadsø skriver i sitt innlegg i Nordnorsk Debatt: Da blir det ekstra pinlig for meg som borger og kommunestyrerepresentant på oppsigelse at Vadsø kommune fortsatt ikke har foretatt seg noe som helst for å vise motstand mot strategien som ledes fra Kreml.

Pinlig for Nord-Norge
Som en følge av Russlands brutale invasjon og krigføring i Ukraina, vedtok KS’ Landsstyre den 20. mai 2022 en uttalelse som oppfordret norske kommuner til å fortsette eksisterende samarbeid med ukrainske kommuner, i tillegg vurdere etableringen av nye samarbeidsforhold som kan gi et langsiktig bidrag til gjenoppbygging og utvikling, blant annet gjennom styrking av lokaldemokratiet.
- Gjennom kommune-til-kommunesamarbeid kan norske kommuner kan bidra langsiktig til gjenoppbygging og utvikling i Ukraina, blant annet ved å styrke lokaldemokratiet, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
Dr. Liliya Honcharevych, fung. ukrainsk ambassadør sier: - Kommunalt samarbeid er et hjerteslag i en positiv utvikling for Ukraina. Selv små kommuner kan gjøre ekstraordinær ting, og gjøre de virkelige endringene.

Pinlig for Vadsø
En rekke kommuner har allerede meldt til KS at de er interessert i kommunesamarbeid i Ukraina. KS’ søsterorganisasjon i Ukraina, Association of Ukrainian cities (AUC), bidrar med å finne partnere blant 1000 ukrainske kommuner i landet. Jeg kan trekke fram flere vellykkede eksempler på etablering av samarbeid, og det blir delt erfaringer fra prosessen fram til underskriving av avtaler. En av de kommuner som kan dele erfaringene så langt er Lyngdal kommune på Sørlandet, som har skrevet avtale med ukrainske byen og området Kryvyi Rih.
Nå vil KS og den ukrainske ambassade i Norge i samarbeid med oss i s2pU fokusere på at kommunene trenger statlig drahjelp i det enorme behovet i hjelpearbeid som er dokumentert fra de ukrainske byene og kommunene. Derfor tittelen “norske kommuner ønsker å hjelpe ukrainske kommuner.”
Kommunesamarbeidet innebærer ikke at norske kommuner skal ta ansvar for fysisk gjenoppbygging av infrastruktur eller bygningsmasse, eller bidra med direkte investeringer. Men flere kommuner har uttrykt ønske om annen hjelp som ikke inngår i Nansen-programmet.