Gå til sidens hovedinnhold

Solid styre ved UiT

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Forskningsminister Henrik Aasheim har utnevnt nye eksterne styrerepresentanter til UiT Norges arktiske universitet. Han har gjort en god og grundig jobb.

Det blir et bred bredt sammensatt styre i pendelen mellom forskning og næringsliv, mellom det norske, det nordnorske og det samiske. Mangeårig sametingspresident Aili Keskitalo er en av de nye som tar plass i styret. Den svenske universitetstoppen og rektoren Anders Malmberg fra prestisjeuniversitetet Uppsala fortsetter i styret ved UiT.

Perspektivene fra næringslivet i vår egen landsdel vil bli ivaretatt gjennom NHO-direktør Christian Chramer i Tromsø og industrileder Arve Ulriksen i Rana, han holder til i nordlandsbyen der ideen om et universitet i Tromsø opprinnelig ble unnfanget.De ansatte blir sterkt representert med tre nye representanter i UiT-styret; Jonas Stein og Ketil Zachariassen og Rikke Gürgens Gjærum.

Som styreleder har regjeringen utnevnt Marianne Johnsen. Hun har bred bakgrunn både fra kultur, fiskeri, forskning, finans og industri. Nå skal hun lede et styre sammensatt av personer med forskjellig bakgrunn, hennes funksjon blir dessuten å støtte en universitetsledelse som de neste årene også må gjøre krevende valg.

I Marianne Johnsen får UiT en profesjonell person som styreleder, med nasjonale standarder både for faglighet og kompetanse. Universitetet er en institusjon som ønsker å trekke til seg de beste fagfolkene og forskerne, men også de beste til å administrere. Styrelederen har en solid CV som vi tror kan utfylle den nye rektoren Dag Rune Olsen.

Tromsø er en åpen by som alltid har vært mottakelig for kunnskap utenfra. Dette er genetikk hos universitetet i Tromsø gjennom mer enn 50 år fra de første studentene kom trekkende sørfra.

Det er en stor styrke at det som er hele Norges arktiske universitet, tiltrekker seg kapasiteter fra andre deler av landet.

Styret ved UiT ser ut til å ha fått en fin blanding av dedikert lokal og nasjonal erfaring. Det stemmer godt med UiTs gamle logo, Hugin og Munin er logoen, ravnene til den norrøne guden Odin. Det symboliserer det som flyr ut og søker nye impulser, hører og ser det som blir sagt. Det nye styret har ale forutsetninger for å operere i tråd med UiTs beste tradisjoner, og gjøre en viktig jobb for Norge i nord.

Kommentarer til denne saken