Gå til sidens hovedinnhold

Søkertallet er femdoblet på fem år - takk for at linja ikke ble nedlagt!

Når det nå meldes om ei femdobling av søkere over fem år til akva-linja ved skolested Skjervøy, er det verdt å reflektere over at skolestedet i dag kunne ha vært et fullstendig tilbakelagt kapittel i historieboka. Takk for at det ikke ble slik!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nedleggelse av skolested Skjervøy var blitt foreslått flere ganger, siste gang i 2013 da fylkesrådet Svensgaard (AP, med H/KrF) måtte gå av etter forslag om å legge ned både Skjervøy og fem andre skolesteder i Troms. Fylkesrådet Fusdahl (H, med FrP/SP/V) tok over midt i valgperioden og berget skolestedene. Venstres fylkesråd for utdanning Roar Sollied bekreftet videre eksistens for skolestedene, da han i juni 2014 la fram en økonomisk plan for videreføring innenfor eksisterende budsjett.

Lokalbefolkninga, kommunen og næringslivet så utviklingsmuligheter på det tradisjonelle næringstettstedet for fiskeri og handel. Venstres fylkesråd skar gjennom i stillstanden og utålmodigheten da han i 2015 bestemte at skolested Skjervøy skulle klargjøre og ombygge for utleie til kommunens newtonrom og til Lerøys visningsrom Aurora Salmon Centre. Det skulle vise seg å bli et kraftgrep for både opplæringen, sjømatnæringen og rekrutteringen. «Nyskolen» ble åpnet i 2017 med næringsministeren til stede. Siden har søkninga til skolen bare økt, til tross for lavere ungdomskull.

Som landsstyremedlem i skole- og næringspartiet som sist besøkte Skjervøy i november 2018, og som lokal samfunnsengasjert supporter av skole- og næringspartiet, vil vi to uttrykke glede over konkrete, strukturelle trekk som gjør en forskjell. Den forskjellen var uhyre viktig for regionen! Så kan miljøpartiet Venstre vise til at Sollied i fylkesrådet Ørnebakk (2019) vedtok innkjøp av to elektrisk drevne båter til naturbruksskolene i Troms. Dagens fylkesråd tegner nå kontrakter for disse.

Når kunnskapsminister Guri Melby i disse tider åpner opp dørene for ubegrenset fullføringsrett, kan det gi enda flere mulighet til utdanning både i Nord-Troms og ellers i landet. Regjeringens forslag er for øvrig en nasjonal forlengelse av fylkesråd Sollieds fullføringsrett for Troms fra 2016. Vi minner om at lektor Sollied er kandidat på årets stortingsvalgliste i Troms, i topptrio med tidligere fylkesvaraordfører Irene Dahl og rådgiver i klima- og miljødepartementet Even Aronsen fra Harstad.

Kommentarer til denne saken