Norge settes nok en gang på nye og krevende prøver. Helseminister Bent Høie har etablert en jernring rundt hovedstadsregionen. 1,5 millioner nordmenn i kommuner på Østlandet har fått en brutal beskjed. Folk sendes tilbake til hjemmekontor. Alle butikker, unntatt polet, apotekene og dagligvare, lukker dørene.

Barnehager og skoler må helt eller delvis stenge, all kultur og idrett stopper opp. Bare begravelser tillates.

Beskjeden til et slitent folk er knalltøff, men også nødvendig. Det nye muterte viruset kan kanskje ikke stoppes helt, men vi har ikke lov til å la være å prøve. Som ordfører Hanne Opdan i Nordre Follo sier; nå er det vi som må gjøre en jobb for hele Norge.

Bare timer etter den nye og dramatiske nedstigningen kom svaret fra Nord-Norge, der 27 ordførere sysler med planer om søringkarantene, ifølge NRK. I stedet for å søke råd, samarbeid og faglig veiledning hos landets fremste ekspertise, planlegger de for å kjøre sitt eget løp, med Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen i spissen.

Men «timingen» for å rope på søring-karantene er like dårlig nå som den var i mars i fjor.

Helseministeren har allerede bedt folk i østlands-kommunene holde seg innendørs, og la være å reise ut av regionen. Sjansene for at noen har tenkt å reise til Nord-Norge, er liten. Helsedirektør Bjørn Guldvog sa søndag at det derfor ikke er noen grunn til lokale karantene-initiativ nå. Det sier han med full støtte fra kommuneoverlegen i Tromsø; nå gjelder det å vente og stole på de strenge tiltakene nasjonale myndigheter har satt i verk.

Man bør naturligvis være åpen for at det senere kan være aktuelt å innføre lokale restriksjoner og karantene-regler også i nord. Men det må skje på en måte som er faglig begrunnet. Å rope det ut få timer etter at helseministeren i praksis har gitt hele hovedstadsregionen utreise-forbud, etterlater et dårlig inntrykk.

Realiteten er at søring-karantene er overflødig, og de få som reiser må vi finne gode tiltak rundt for å begrense smittefaren, for eksempel testing ved ankomst. Et langt bedre råd nå ville derfor vært om ordførerne fulgte statsforvalter Elisabeth Aspakers oppfordring. Og sa til sin egen flokk; hold dere i ro, begrens mobiliteten, ikke dra til Oslo nå (eller noe annet sted).

I forrige uke handlet alt om å trosse nasjonale anbefalinger og åpne opp øl-kranene og sprit-serveringen i Nord-Norge. Med noen av de samme ordførerne i front. Nå handler det plutselig om å holde resten av Norge borte, igjen i strid med nasjonale grep. Smittevern i nord har blitt en øvelse i politisk popularitet.

Vi i Nord-Norge bør passe oss litt, i en skjebnetid for landet. Det kan være på sin plass å reflektere over signalene man sender ut og hvordan de tolkes av mottakeren. Er det egentlig et «skål, vi snakkes til sommeren, Norge» som blir formidlet?

De nordnorske ordførerne burde huske at det kommer en tid der man vil trenge støtten fra hele Norge til å bygge samfunn og næringer opp igjen. Det grunnlaget legges nå.

Det beste ville derfor være å holde hodet kaldt og spørre hvordan også vi kan bidra til sterkere nasjonale fellesskap. Det er et dårlig bidrag å øke frykten og hisse opp stemningen i en vanskelig tid.

Norge er ett lag. Det er vi, ikke oss og dem. Når en del av landet nå stenges ned, får det indirekte konsekvenser for oss alle. Derfor burde et viktig tiltak være å prioritere de begrensede vaksinedosene i Oslo-regionen, som er hardest rammet. Det vil også kunne forhindre nye utbrudd senere denne våren og bidra til at Norge kommer raskere tilbake til normalen.

I stedet for å rope om søringkarantene, ville det vært et bedre bidrag om de nordnorske ordførerne ga sin støtte Oslos byrådsleder Raymond Johansen.