Gå til sidens hovedinnhold

Skuffende tempo

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Mandag kom den nedslående nyheten om at FHI erkjenner at vaksineplanen har gått i vasken. I tyske medier kan vi lese om at det er full konflikt mellom EU-kommisjonen og en av de viktigste leverandørene; AstraZeneca. Ifølge FHI skulle selskapet ha levert 1,12 millioner doser til Norge innen midten av februar. Nå ser det ut til at dosene uteblir.

Statistikken fra Folkehelseinstituttet viser at antall vaksinerte personer mot covid-19 i Norge kun er 78.000 personer per 26.januar. Fortsetter det slik, vil det ta nesten syv år å vaksinere hele befolkningen.

Nå tror vi ikke det blir resultatet. Men med dagens fremdrift blir det stadig mindre realistisk å tro at vi kan "leve normalt" i inneværende år.

Etter at den første euforien da vaksinen kom til Norge har lagt seg, er tempoet i vaksineringen både en skuffelse og en overraskelse. Massevaksinering innen sommeren er nå urealistisk.

I Norge er det, i motsetning til andre europeiske land, lite offentlig debatt om vaksine-strategien. Regjeringen har knyttet seg tett opp til EUs avtaler. Lovnaden var at det skulle sikre god tilgang på vaksiner. Foreløpig har det motsatte skjedd, det samme gjelder øvrige land i EU-systemet. For øyeblikket virker situasjonen i EU kaotisk, blant medlemslandene er det betydelig uro knyttet til situasjonen.

Fortsatt nedstengning har nemlig store økonomiske konsekvenser. Vi ser tegn til sosial uro og opptøyer i flere land der slitasjen er økende.

Nasjoner som har valgt egne strategier, som Storbritannia og Israel, har kommet adskillig lengre i sine vaksinasjonsprogrammer. Man må legge til grunn at det ikke er noen naturlov at et land som ikke er medlem av EU, må låse seg fast til EUs løsninger. Spørsmålet blir da om Norge kunne hatt større handlingsrom for parallelle løp når det gjelder innkjøp.

Var det mulig for Norge, med sine økonomiske muskler, å gå utenom EU-systemet da beslutningene måtte tas, med direkte kontakt med leverandørene? Med den begrunnelse at de menneskelige og økonomiske kostnadene med å holde landet i «lock-down» er mye større enn å la være.

I Norge mener mange at det vil være «å karre» til seg å kjøpe direkte. Men fra vaksineprodusentene vet vi at Storbritannia og USA sine tidlige kjøpsordrer muliggjorde større produksjon. Det viser seg altså at det ikke holder å bare reservere doser. Pengene må også inn for å bygge opp kapasiteten. Hovedproblemet er at kjøpsbeslutningen i EU-byråkratiet kom alt for sent. Norge er ett av flere land som betaler prisen.

Kommentarer til denne saken